https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-predlozi-jeste-letos-navrh-jaky-bude-rezim-v-zonach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava předloží ještě letos návrh, jaký bude režim v zónách

23.8.2021 01:17 | VIMPERK (ČTK)
Zásady, jež budou platit v letech 2022 až 2040, zpřesňují péči o přírodu ve všech čtyřech nových zónách národního parku. Jejich součástí jsou i principy péče o klíčové druhy typické pro Šumavu.
Zásady, jež budou platit v letech 2022 až 2040, zpřesňují péči o přírodu ve všech čtyřech nových zónách národního parku. Jejich součástí jsou i principy péče o klíčové druhy typické pro Šumavu.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Národní park (NP) Šumava vypořádal téměř 800 připomínek k zásadám péče o park. Do dokumentu, který upravuje režim zón, zapracoval park 29 procent připomínek. Dokument je veřejně přístupný, ještě ho musí schválit Rada NP Šumava a pak ministerstvo životního prostředí. Zásady péče budou platit pro roky 2022 až 2040, uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
 

Dokument předloží ještě letos vedení parku Radě NP Šumava. "K návrhu se od loňského září až do konce roku 2020 vyjádřilo 49 nejrůznějších subjektů. Celkem jsme přijali 777 připomínek, které jsme všechny do jedné vypořádali," uvedl náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý. Vedení parku do dokumentu přímo zapracovalo 29 procent připomínek. Dalších 38 procent nebylo podle Starého možné přijmout. "Zhruba devět procent připomínek pak neobsahovalo konkrétní návrhy na změnu," doplnil náměstek.

Zásady, jež budou platit v letech 2022 až 2040, zpřesňují péči o přírodu ve všech čtyřech nových zónách národního parku. Jejich součástí jsou i principy péče o klíčové druhy typické pro Šumavu. Popisují, jak se budou sledovat ukazatele kvality prostředí a přírodní procesy. Zásady také odrážejí témata jako turistiku nebo podporu obyvatel.

Bezzásahová plocha šumavského národního parku by v roce 2060 měla dosáhnout tří čtvrtin jeho rozlohy. K tomuto stavu park směřuje na základě zásad péče. Zásady péče jen upravují režim zón národního parku, které jsou dané zákonem, uvedl již dříve ředitel parku Pavel Hubený. "(Zásady) dávají cíl a směřování národního parku k naplnění dlouhodobého cíle. A tím je na většině území uvolnit přírodní procesy a na jasně definované části se trvale starat o ekosystémy s cílem vysoké druhové rozmanitosti," uvedl Hubený.

Šumavský národní park vznikl v roce 1991. Rozkládá se na více než 680 kilometrech čtverečních, na území Jihočeského a Plzeňského kraje. Loni ho navštívilo 2,3 milionu lidí, meziročně asi o 300.000 víc.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.8.2021 07:34
Bude tam i ceník za návštěvnost jednotlivých zón ?
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

23.8.2021 14:23 Reaguje na smějící se bestie
už aby to bylo
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.8.2021 13:21
Naposledy jsem byl na Šumavě vloni na říji. Nic jsem neviděl a neslyšel. Kromě " divočiny". Po přečtení příspěvku pana Mánka o střelbě plných laní před kladením, jsem usoudil, že to už není pro můj žaludek. Ať si tam jezdí ekologisti. Já už ne .
Odpovědět
Sl

Slovan

23.8.2021 14:39 Reaguje na Michal Ukropec
No přemlouvat Vás nebudeme, nebojte :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist