https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nutrie-nici-brehy-reky-loucne-litomysl-je-zacala-odchytavat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nutrie ničí břehy řeky Loučné, Litomyšl je začala odchytávat

11.3.2024 10:24 | LITOMYŠL (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | fra298 / Flickr
Na březích řeky Loučné v Litomyšli na Svitavsku se po několika letech opět přemnožily nutrie. Zvířata ničí břehy. Lidé je krmí, což láká do této lokality také potkany. Město proto začalo nutrie odchytávat a předává je záchranným stanicím, uvedl místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
 

"Ačkoliv se jedná o velmi roztomilé tvory, které kolemjdoucí velmi rádi pozorují a krmí, jejich pobyt v našem městě není zcela žádoucí," řekl Kašpar. Při kousnutí může nýt nutrie nositelem vážných infekčních nemocí, jako je krysí žloutenka nebo salmonela. Nutrie jsou také hostiteli cizopasníků, zejména svalovce, dodal.

Nutrie ničí místo, kde žijí. Když je špatné počasí, budují si jako úkryt dlouhé tunely, čímž postupně eroduje terén a stromy ztrácí pevnou půdu pod kořeny. Zvířata také okusují kořeny stromů, které pak nemohou sát vodu, odumírají a mohou se vyvrátit. "Na první pohled tak zpočátku škody nejsou vidět, ale mohou mít nebezpečné důsledky," uvedl místostarosta.

Nutrie se velmi rychle rozmnožují. V jednom vrhu rozšíří kolonii o pět až šest jedinců. Samice přitom může mít mláďata několikrát ročně. Město tak nutrie odchytává, první odchyt provedlo v roce 2016. Následně je opakovalo v letech 2017, 2019, 2021 a 2022. "Odchycené jedince si odebírají záchranné stanice pro rozšíření druhové bohatosti," upřesnil Kašpar.

Loni se nutrie zase přemnožily. Odborná firma odchytla v únoru 15 zvířat, druhý odchyt město plánuje v březnu. Lidé by neměli nutrie krmit. Krmivo které tam lidé nosí, totiž láká potkany a přemnožují se také, dodal Kašpar.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

11.3.2024 11:59
Prej je to velmi chutné a zdravé maso.
Co tím nahradit antibiotikové kuřata?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.3.2024 17:47
To je výsledek práce ochránců zvířat/přírody -
prosadili zákaz chovu kožešinových zvířat a mnohde zničili jejich klece/zvířata vypustili do přírody !
Chovatelé nutrií dodávali jejich maso i do jídelen i nemocničních - dietní maso lepší než králík.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

12.3.2024 07:51
to je tedy problém, co ? kdysi se nutrie dost běžně chovala a já si ještě pamatuji jak se mi chlubil 1 chovatel svým obrovským 1.0 na 1 vesnické pijatyce. mají je odchytat nebo vystřílet pokud jim tam tak už vadí a je po problému. já bych nutrií zadarmo určitě nepohrdl neb nedávno jsem kupoval zabitou a staženou a vyšla mě na cca 900.-
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.3.2024 10:05
Zajímalo by mne vyjádření: "Odchycené jedince přebírají záchranné stanice
pro rozšíření druhové rozmanitosti". To je prosím co? To je vypustí tam,
kde dosud nejsou? Tak jako když odchovají lišče a vypustí ho tam, kde se
lišky daří tlumit na únosnou úroveň a ona pak přijde jako mne prosit o
svačinu. Musel jsem jednu z nich zahnat klackem a evidentně nebyla nemocná, pokud není nemocí zvyk přijímat od lidí potravu, jako v záchranné stanici.
Pokud jsou po odchycení utraceny, tak se bojí toto říci? Proč? Že naštvou
útlocitné blby, kteří jsou schopni chránit i potkany? Na co si tu hrajeme? Škodí, jsou nepůvodní, tak jaképak copak! Pište pravdu a nikoliv hádanky!
Odpovědět

Radek Čuda

12.3.2024 12:21
Ten článek je spíš důkazem toho, jací jsou někteří z nás pitomci ... protože vykoledovat si přemnožení nutrií i potkanů tím, že tu havěť futrují žrádlem nic jiného není.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist