https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotace-z-programu-nova-zelena-usporam-light-zazadalo-zatim-2265-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotace z programu Nová zelená úsporám Light zažádalo zatím 2265 lidí

11.1.2023 15:03 | PRAHA (ČTK)
V došlých žádostech převažují podle náměstka ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) především ty od seniorů, a to hlavně na výměnu oken a dveří. Lidé mohou žádat například o pomoc při zateplení fasády.
V došlých žádostech převažují podle náměstka ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) především ty od seniorů, a to hlavně na výměnu oken a dveří. Lidé mohou žádat například o pomoc při zateplení fasády.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za dva dny ministerstvo životního prostředí (MŽP) přijalo 2265 žádostí o podporu na energetické úspory v nízkopříjmových domácnostech v celkové hodnotě 271 milionů korun, sdělil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který je pověřen řízením ministerstva. Dalších 987 žádostí je podle Jurečky v systému rozpracováno. Ministr dříve uvedl, že dotace mohou být uděleny přibližně 10 000 domácností, a to v celkové částce 1,5 miliardy korun.
 

"Vysoký počet zájemců za tak krátkou dobu jen dokládá, že se nám daří plnit cíl, se kterým jsme loni začali tento program připravovat – motivovat nízkopříjmové domácnosti k tomu, aby své domy zateplily a snížily si tak účty za energie. Pomoc nejzranitelnějším spoluobčanům v době extrémně vysokých cen energií je naší absolutní prioritou," uvedl Jurečka.

Příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) začal v pondělí 9. ledna, podpořit má především domácnosti v rodinných domech obývaných invalidními důchodci třetího stupně, starobními důchodci nebo lidmi, kteří od 12. září 2022 pobírali příspěvek na bydlení. Jurečka uvedl, že úřad je v případě velkého zájmu připraven zvýšit dosavadní stanovenou sumu 1,5 miliardy Kč, nepřiblížil ale o kolik a kdy. Resort do budoucna plánuje rozšířit nabídku i na bytové domy.

V došlých žádostech převažují podle náměstka ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) především ty od seniorů, a to hlavně na výměnu oken a dveří. Lidé mohou žádat například o pomoc při zateplení fasády. Oba politici zdůraznili, že lidé mohou při žádání o dotace využít podpory poraden, které fungují pro občany zadarmo.

Podle Hladíka lidé žádají průměrně o 119 000 korun, přičemž ale čerpat mohou až maximálně 150 000 korun. Necelá polovina o tuto částku žádá. Z toho podle Hladíka vyplývá, že lidé zvažují, jaké konkrétní úpravy potřebují. Největší zájem ministerstvo registruje ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

Na rozdíl od programu Nová zelená úsporám mohou žadatelé získat plnou podporu, nemusí tedy část projektu financovat z vlastních peněz. Navíc pokud byly stavební úpravy provedeny po 12. září 2022, mohou lidé zažádat o dotace i zpětně. V takovém případě musí doložit zprávu o realizovaném opatření a také jeho fotodokumentaci.

O dotace se žádá elektronicky. Podle MŽP potřebují zájemci doklad o vlastním bankovním účtu, formulář odborného posudku, fotodokumentaci stávajícího stavu a potvrzení prokazující čerpání důchodu či příspěvku na bydlení.

"Díky kampani Zkrotíme energie radíme domácnostem, jak mohou energie šetřit okamžitě pomocí změny každodenních návyků, ale informujeme je i o finančních příspěvcích a dotacích, které mohou žádat například právě v programu NZÚ Light," řekl Martin Sedlák, koordinátor kampaně Zkrotíme energie, která pod MŽP spadá.

Hladík začal funkci náměstka vykonávat v pondělí, prezident Miloš Zeman ho totiž odmítl jmenovat ministrem. Své rozhodnutí odůvodnil pokračujícím policejním vyšetřováním kauzy privatizace brněnských bytů a také podle něj nízké odbornosti bývalého radního Brna. Vládní koalice se na Hladíkově dočasným jmenováním náměstkem dohodla. Zároveň počítá, že se jeho postavení změní po skončení Zemanova mandátu v březnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist