https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-medveda-ze-zlinskeho-kraje-ma-zajem-zoo-z-belgie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O medvěda ze Zlínského kraje má zájem zoo z Belgie

26.10.2018 13:25 | TÁBOR (ČTK)
O medvěda, který se od září pohybuje ve Zlínském kraji, projevila zájem jedna zoologická zahrada z Belgie.
O medvěda, který se od září pohybuje ve Zlínském kraji, projevila zájem jedna zoologická zahrada z Belgie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
O medvěda, který se od září pohybuje ve Zlínském kraji, projevila zájem jedna zoologická zahrada z Belgie. Kontakt zprostředkovává zoo v Táboře, která oslovila asi 300 evropských zoo, zda by medvěda nechtěly. ČTK to dnes řekl mluvčí táborské zoo Filip Sušanka. Která belgická zoo má o medvěda zájem, mluvčí neuvedl.

 

Zvíře dosud zabilo zhruba tři desítky ovcí, také kozy a kohouta a zničilo úly a žádostí o náhradu škody přibývá.

Ředitel táborské zoo Evžen Korec dnes ČTK řekl, že zájem belgické zoo už je potvrzený na úrovni ředitelů zoo. Podle Korce dnes jednají zástupci ministerstva životního prostředí, odboru životního prostředí Zlínského kraje, hnutí Duha a Českého svazu ochránců přírody.

"Tento týden jsme oslovili zhruba 300 zoologických zahrad z celé Evropy a na základě té výzvy se nám přihlásila jedna konkrétní zoologická zahrada v Belgii, že by o medvěda měla za určitých podmínek zájem. Jsme v dalším jednání, poslední e-mailová komunikace proběhla dnes. Zatím není žádná smlouva podepsaná ani finální dohoda není, ale je to na dobré cestě," řekl Sušanka.

Server iDNES.cz dnes napsal, že ve hře je i to, že by medvěda uspal narkotizační střelou z malé vzdálenosti odborník. Sušanka to ČTK potvrdil. Táborská zoo nabídla oficiálně Zlínskému kraji bezplatné tzv. naspání medvěda. "To znamená, že se medvěd uspí narkotizační pistolí, potom se přemístí do transportní klece," řekl Sušanka.

Po uspání by lidé z táborské zoo převezli medvěda do záchranné stanice u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. Podle Sušanky by tam medvěd mohl zůstat zhruba dva měsíce. "U nás (v Táboře) bohužel nemáme podmínky, abychom ho mohli vypustit," řekl mluvčí táborské zoo.

Korec dnes dále řekl, že narkotizace je složitá záležitost, kterou nemůže provádět někdo, kdo nenarkotizoval velké šelmy. Táborské zoo se podle Korce přihlásil odborník na divoká zvířata, veterinář Zoo Dvůr Králové nad Labem Lukáš Pavlačík.

"Byl bych rád, aby to byl on, kdo se ujme řízení týmu. Má dlouholeté zkušenosti s narkotizací divokých zvířat jak ve Dvoře Králové, tak v naší přírodě, úspěšně narkotizoval vlčici v Krkonoších. Navíc má vyvinutou metodu narkotizace, kterou nemá nikdo v České republice. Nejde jen o to zvíře uspat, ale nepoškodit mu zdraví," řekl Korec. Správní řízení vedoucí k možnosti uspat medvěda narkotizací trvá, jak uvedl, standardně šest týdnů, což je podle korce neúnosné.

Proti medvědovi, který se od září pohybuje ve Zlínském kraji, nelze více než měsíc nic podniknout. Musí se počkat, než nabude právní moci řízení o výjimce k jeho odchytu či odlovu platné pro celé území kraje.

Asi čtyřletý medvěd se pohybuje po velkém území, což je u mladých jedinců podle odborníků typické. Starší medvědi mají svá teritoria a lidé o výskytu zvířete často neví. Medvěd, který se nyní pohybuje v kraji, se však chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost. Podle zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) není vyloučené, že by mohl zaútočit na člověka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

30.10.2018 20:40
Čunek - odborník na zoologii...:) :) :) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist