https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-prispevek-na-setrne-bydleni-pozadalo-o-40-procent-domacnosti-vic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O příspěvek na šetrné bydlení požádalo o 40 procent domácností víc

7.2.2020 00:15 (ČTK)
Loni požádalo o příspěvek z dotačního programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám na šetrné bydlení o 40 procent domácností více než v roce 2018. / Ilustrační foto
Loni požádalo o příspěvek z dotačního programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám na šetrné bydlení o 40 procent domácností více než v roce 2018. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loni požádalo o příspěvek z dotačního programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám na šetrné bydlení o 40 procent domácností více než v roce 2018. Na úřad se obrátilo téměř 13.000 majitelů domů, kteří požádali o zhruba tři miliardy korun. Ministerstvo a Státní fond životního prostředí o tom informovaly ve včerejší tiskové zprávě. Za šest let ministerstvo z programu schválilo podporu 45.000 žadatelů, podpořilo je částkou přes deset miliard korun.
 

Dvojnásobný byl zájem o dotace na výstavbu domů, podle ministerstva zejména díky rozšíření podpory o domy v nízkoenergetickém standardu. Nárůst zaznamenal také segment malých solárních elektráren - o podporu fotovoltaických systémů požádalo o 70 procent více lidí než předloni. O příspěvek na zateplení loni požádala téměř polovina žadatelů.

"Vliv na pozitivní bilanci mělo zejména zavedení dotace na provedení realizačních prací svépomocí. Této možnosti využila již pětina žadatelů o podporu v oblasti renovací domů," uvedl úřad.

Oblibě se podle ministerstva těší i technologické novinky, na které lze získat podporu při stavbě či rekonstrukce domu. "Například pro tzv. zelenou střechu, zlepšující tepelně izolační vlastnosti domu, se rozhodlo 113 zájemců o dotaci, nově podporované venkovní rolety či žaluzie zahrnulo do svých projektů 870 žadatelů," uvedl resort. Z obnovitelných zdrojů lidé často žádali o dotace na domácí fotovoltaické elektrárny a jejich kombinaci s tepelným čerpadlem.

Nárůst v počtu žádostí podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) souvisí i s tím, že lze zkombinovat více úsporných opatření, a to i z více dotačních programů najednou. "Kombinace programů Nová zelená úsporám a Dešťovka využilo již téměř tisíc žadatelů, další tisíce sáhly po kombinaci Nové zelené úsporám s kotlíkovou dotací," uvedl Brabec.

Podobný dotační titul má resort pro samosprávy měst a obcí a jiné veřejné či státní instituce. Na energeticky úsporné renovace, obnovitelné zdroje energie a výstavbu veřejných budov v pasivním standardu nabízí peníze z Operačního programu Životní prostředí. Města a obce je mohou využít na pasivní výstavby či zateplení škol, školky, nemocniční pavilony, sportovní haly nebo budovy úřadů.

U poslední výzvy na výstavbu veřejných budov bylo k dispozici půl miliardy korun, fondu životního prostředí ale dorazilo na 40 projektů s požadavkem na 1,2 miliardy. "Podobný úspěch měl i dotační titul podporující energeticky úsporné renovace veřejných budov. Fond přijal rekordních 646 žádostí s požadavkem na více než 3 miliardy korun," uvedl ředitel fondu Petr Valdman. S otevřením obdobné výzvy ministerstvo počítá v březnu, k dispozici bude 2,5 miliardy Kč.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

7.2.2020 10:24
A tyhle dotace nikomu nevadí....
Odpovědět
ČM

Čech M.

8.2.2020 21:53
Tenhle kontinent se jednou udotuje a ten poslední chudák bez dotace to všechno zaplatí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist