https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obama-omezil-nove-ropne-vrty-v-americky-vodach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obama omezil nové ropné vrty v americký vodách

21.12.2016 10:24 | WASHINGTON (ČTK)
Obama využil zákona z 50. let minulého století, který americkým prezidentům umožňuje na neomezeně dlouhou dobu zamezit využívání nerostných zdrojů v pobřežních vodách.
Obama využil zákona z 50. let minulého století, který americkým prezidentům umožňuje na neomezeně dlouhou dobu zamezit využívání nerostných zdrojů v pobřežních vodách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Spojených států Barack Obama zakázal nové vrty na těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantského oceánu. Podobné opatření ve svých arktických vodách oznámila ve společném prohlášení ve Washingtonu rovněž Kanada.
 

Obama zákaz vyhlásil jen několik týdnů před odchodem z funkce. V Bílém domě ho 20. ledna vystřídá Donald Trump, který prosazuje rozšiřování těžby ropy a plynu v pobřežních vodách.

Obama využil zákona z 50. let minulého století, který americkým prezidentům umožňuje na neomezeně dlouhou dobu zamezit využívání nerostných zdrojů v pobřežních vodách. Podle ekologických organizací se tak Trumpova vláda bude muset v případě snahy o zrušení zákazu obrátit na soud.

Zákaz se týká 46,5 milionu hektarů ve vodách kolem Aljašky a 1,5 milionu hektarů v Atlantském oceánu. Americký ropný institut (API) vyjádřil naději, že Trumpova vláda tento zákaz zruší. Podle agentury Reuters ale o vrty v arktických vodách zatím není příliš velký zájem, protože jsou velmi nákladné a riskantní. V loňském roce činil podíl arktického regionu na celkové produkci ropy v amerických vodách pouze 0,1 procenta.

Bílý dům ve společném prohlášení s kanadským premiérem Justinem Trudeauem uvedl, že cílem opatření je zajistit udržitelnost a životaschopnost arktické ekonomiky a ekosystému. "Toto rozhodnutí pomůže ochránit nynější lukrativní pobřežní cestovní ruch," uvedla Jacqueline Savitzová z organizace Oceana, zaměřené na ochranu oceánů.

Rozhodnutí podle Obamy odráží vědecký názor, že navzdory vysokým bezpečnostním standardům v USA i Kanadě existuje v dané oblasti značné riziko úniku ropy a že schopnost likvidace případných úniků je kvůli tvrdým podmínkám v regionu omezená.

Trump vyvolal mezi ekologickými aktivisty obavy mimo jiné výběrem svých spolupracovníků. Ministrem zahraničí se totiž rozhodl jmenovat šéfa ropné společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona a ministrem energetiky bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho, který dříve vyzýval k omezení regulace ropného průmyslu. Podobně za šéfa Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) si vybral Scotta Pruitta, který kritizoval kroky Obamovy administrativy v boji proti klimatickým změnám.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

21.12.2016 12:17
To je jen Obamův "last minute" naschvál, který nebude mít dlouhého trvání.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist