https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-a-kraj-neuspely-s-namitkami-v-kauze-tezby-u-moravskeho-pisku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce a kraj neuspěly s námitkami v kauze těžby u Moravského Písku

20.5.2020 00:22 (ČTK)
Firma usilující o těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku nyní může podat žádost o těžbu. / Ilustrační foto
Firma usilující o těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku nyní může podat žádost o těžbu. / Ilustrační foto
Český báňský úřad zamítl námitky obcí a Jihomoravského kraje proti stanovení dobývacího prostoru v případě těžby štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Včera to řekl mluvčí úřadu Bohuslav Machek. Podle něj úřad potvrdil pouze stanovení dobývacího prostoru, neznamená to povolení těžby. Usiluje o ni firma České štěrkopísky, která nyní může podat žádost o těžbu. Úřad o ní bude rozhodovat v novém řízení. Proti těžbě bojují okolní obce i kraj kvůli obavám ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro 100.000 obyvatel na Hodonínsku. Obce se budou bránit u soudu, řekli jejich zástupci.
 

Český báňský úřad potvrdil rozhodnutí obvodního báňského úřadu, který stanovil dobývací prostor. "Zamítli jsme námitky a stanovili dobývací prostor. Jeho stanovení ale není povolením těžby, pouze určením plochy na ložisku v majetku státu, na které je v budoucnu držitel dobývacího prostoru oprávněn žádat o povolení dobývání. Firma nyní tedy může podat žádost," objasnil Machek.

Podle něj v případě podané žádosti o těžbu bude úřad znovu žádat o vyjádření různé organizace jako například hygieniky nebo obce. Jihomoravští hygienici už v minulosti vydali nesouhlasné stanovisko kvůli možnému znečištění vody, proti jsou i okolní obce. Na druhé straně ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo kladné stanovisko o vlivu na životní prostředí (EIA), které bude podle Machka nejspíš platit jak pro stanovení dobývacího prostoru, tak pro samotný proces těžby. Ministerstvo dnes ale uvedlo, že stanovisko o posouzení vlivu záměru na životní prostředí není souhlasem ministerstva s těžbou.

Obce se chtějí rozhodnutí bránit. "Půjdeme k soudu. Podáme žalobu na rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru. Zpochybníme celý proces EIA. Myslíme si, že od doby, kdy bylo vydané kladné stanovisko, se v daném území zhoršila situace vlivem sucha," uvedla senátorka a radní Ratíškovic na Hodonínsku Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Obce podle ní zastupuje advokátní kancelář Frank Bold a jako konzultantka je právnička roku Jana Zwyrtek Hamplová.

Podle starosty Moravského Písku Leoše Filípa (nez.) obce názor nezměnily. "Stojíme si za tím, že nesouhlasíme s těžbou a je tu možné ohrožení pitné vody," uvedl Filípek. Kroky obcí chce podpořit i kraj, který také podal námitky. "Už stanovení dobývacího prostoru je na hraně rizika. Nesouhlasíme s tím a poskytneme obcím i spolkům součinnost bránit se všemi právními prostředky.

Očekávám, že nám pomůže ministerstvo životního prostředí, aby ochránilo životní prostředí, ne těžaře," řekl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). "Ministerstvo v případném řízení o povolení těžby samozřejmě uplatní a upozorní na nové a doplňující informace a studie, které obdrželo v posledních několika letech, ale už po řádném procesu EIA. Platí, že stanovisko o posouzení vlivu záměru na životní prostředí není souhlasem ministerstva s těžbou," uvedla včera mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje přes 100.000 lidí z Hodonínska i dalších okresů. Je to pátý největší zdroj v republice.


reklama

 
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist