https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-a-urady-opet-mohou-zadat-o-dotace-na-auta-na-alternativni-pohon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce a úřady opět mohou žádat o dotace na auta na alternativní pohon

2.6.2022 01:11 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí dá 600 milionů korun na nákup aut s alternativním pohonem pro obce, úřady, školy, veřejnoprávní instituce nebo neziskové organizace. Na osobní elektromobil mohou získat až 300 000 korun a až půl milionu korun na nákladní elektromobil či osobní vůz s vodíkovým pohonem. U elektromobilů mohou žadatelé dostat i 30 000 korun na pořízení takzvané chytré dobíjecí stanice. O příspěvek lze žádat prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR od příštího týdne do poloviny prosince roku 2023.
 

S dotací si mohou žadatelé pořídit i střední nákladní auta, motorky, minibusy s elektrickým motorem nebo pracovní stroje. Podpora vodíkového pohonu se zatím týká jen osobních aut, uvedli zástupci ministerstva. Zájemci musí vozidla, na která získají dotaci, pořídit nejpozději do poloviny roku 2025.

Dotace z Národního plánu obnovy, které bude rozdělovat Národní program Životní prostředí, mají pomoci srovnat vyšší prodejní cenu aut na alternativní pohon oproti autům s benzinovým či naftovým motorem. Současně by měla veřejným zadavatelům pomoci s požadavky plynoucími z připravovaného zákona o podpoře nízkoemisních vozidel, který jim bude ukládat povinnost nakupovat určité procento vozidel s alternativním pohonem. Zákon by měl platit ještě letos, uvedli zástupci ministerstva.

Nynější výzva ohledně příspěvků na nákup aut na alternativní pohony není první takovou výzvou ministerstva, je podle něj ale výjimečná výší vyčleněné částky. "Od roku 2016 byly vyhlášeny čtyři dotační výzvy s celkovou alokací 400 milionů korun. Celkově jsme tak podpořili nákup přes 600 elektromobilů a více než 160 vozidel na CNG (stlačený zemní plyn)," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Očekává, že díky nové výzvě úřad podpoří dalších zhruba 1500 vozidel a 200 dobíjecích stanic.

Podrobné informace k výzvě najdou zájemci na webu Národního programu Životní prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.6.2022 05:13
Zase dotace.
Jsou města, obce, schopna žít bez dotací ? Zřejmě ne !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.6.2022 06:45 Reaguje na smějící se bestie
Nejsou. Město, obec jsou správní jednotky a ta není výrobní podnik nebo obchodní společnost, takže musí být dotována státem. Ani tohle nevíte?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.6.2022 06:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Je dotování/zpětné přerozdělování daní a dotace, dnes téměř na všechno možné a bez nich se téměř nic neudělá.
Přitom mnohé by udělali místní soukromníci - bez velké byrokracie, rychleji a za mnohem méně peněz !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.6.2022 08:34 Reaguje na smějící se bestie
Bohužel, tohle má omezenou funkčnost a pravicové systémy mají výborné výsledky v ekonomickém růstu, jenže bohatí jsme už dost a problém je úplně někde jinde. Ekologie se volným trhem řešit nedá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.6.2022 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte vy vůbec co jsou dotace?
Zjevně ani smykem ...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist