https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-jihlavska-chteji-vyradit-z-lokalit-pro-uloziste-kvuli-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce Jihlavska chtějí vyřadit z lokalit pro úložiště, kvůli vodě

26.4.2019 00:22 | DOLNÍ CEREKEV (ČTK)
SÚRAO ubezpečuje, že hydrogeologie lokalit vytipovaných pro hlubinné úložiště pečlivě sleduje. / Ilustrační foto
SÚRAO ubezpečuje, že hydrogeologie lokalit vytipovaných pro hlubinné úložiště pečlivě sleduje. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Obce z lokality Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska požadují vyřazení z míst zvažovaných pro stavbu trvalého hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Odvolávají se na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Dohodu o společném postupu včera starostové šesti obcí podepsali v Dolní Cerekvi.
 

Podle starostů by vzhledem k poloze lokality případná nehoda v provozu hlubinného úložiště mohla ovlivnit zdroje pitné vody nejen pro krajskou Jihlavu, ale prostřednictvím vodárenské nádrže Švihov na Želivce i pro střední Čechy a Prahu. "Rádi bychom na to upozornili ty dámy a pány z Prahy, kteří budou o nás bez nás rozhodovat, že vlastně rozhodují i o sobě," řekl starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák.

Hrádek patří mezi devět lokalit v ČR zvažovaných pro úložiště. Dohodu o spolupráci včera Dvořák podepsal za Dolní Cerekev spolu se zástupci obcí Cejle, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná. Její součástí jsou dopisy pro vedení ministerstva průmyslu a Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Vyřazení ze seznamu lokalit zvažovaných pro úložiště starostové v dopisech požadují do 30 dnů. Jinak chtějí v postoji proti úložišti aktivizovat obce a města v širším regionu, a také obyvatele. Mimo jiné se připravují rozmístit po okolí protestní plakáty. "Chceme vytvořit politický, aktivní tlak, abychom byli vyřazeni," řekl Dvořák.

SÚRAO ubezpečuje, že hydrogeologie lokalit vytipovaných pro hlubinné úložiště pečlivě sleduje. "Případné vlivy na povrchové i podzemní vody jsou jedním ze zásadních kritérií, která se budou posuzovat při hodnocení všech devíti lokalit v první polovině roku 2020," uvedla včera organizace v tiskové zprávě.

Letos chce SÚRAO dokončit geofyzikální práce ve všech devíti lokalitách, a získat tak co nejobjektivnější data. "Po jejich vyhodnocení budeme moci zodpovědně přistoupit k zúžení počtu lokalit," uvedla SÚRAO.

Rozhodnutí o snížení počtu zvažovaných lokalit pro úložiště z devíti na čtyři rada správy úložišť letos v lednu odložila s odůvodněním, že chce mimo jiné počkat na geofyzikální data, jež mají být k dispozici příští rok.

Strategii možného dalšího postupu včera desítkám účastníků setkání přiblížil právní zástupce Luboš Kliment, který začal pracovat pro obce v lokalitě Hrádek. Náklady na jeho práci podle Dvořáka nebudou vysoké. "Jednu obec vyjde společný právní zástupce na nějakých 800 (korun) měsíčně," řekl.

Hrádek patří mezi lokality, v nichž se v sobotu uskuteční pátý ročník Dne proti úložišti. Akci zaštiťuje Platforma proti hlubinnému úložišti sdružující 32 sídel a 15 spolků. Program v Dolní Cerekvi začne ve 14:00. Podrobnosti jsou na webu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist