https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-kde-surao-chce-pruzkum-pro-uloziste-odpadu-se-ulozisti-nadale-brani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce, kde SÚRAO chce průzkum pro úložiště odpadu, se úložišti nadále brání

28.2.2023 01:10 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Obce z lokalit, kde Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) žádá o stanovení průzkumného území pro úložiště radioaktivního odpadu, nadále nesouhlasí s tím, aby u nich bylo úložiště vybudováno. ČTK to řekli starostové obcí Rudíkov na Třebíčsku, Dolní Cerekev na Jihlavsku, Temelín na Českobudějovicku a Chanovice na Klatovsku. Současně kritizovali způsob, jakým s nimi správa úložišť komunikuje. Informaci o její žádosti adresované ministerstvu životního prostředí obce podle starostů dostaly do datových schránek, ale bez podrobností a žádosti o vyjádření. Předpokládají, že se proti rozhodnutí ministerstva odvolají.
 

Mluvčí SÚRAO Martina Bílá ČTK sdělila, že správa požádala o průzkumy v lokalitách Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u Temelína a v lokalitě Březový potok, kde leží i obec Chanovice. Pokud ministerstvo žádostem vyhoví, SÚRAO zahájí geologický průzkum pro možné budoucí umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. O nejvhodnější lokalitě pro úložiště by se podle současných plánů mělo rozhodnout do roku 2028.

Například starosta Rudíkova z lokality Horka Zdeněk Souček (nestraník) předpokládá, že obce, které budou účastníky řízení, podají proti rozhodnutí ministerstva odpor. "Protože si myslíme, že to porušuje zájmy občanů, kteří vyjádřili v referendu, že to (úložiště) tady nechtějí," řekl Souček. Současně doplnil, že podle obcí v lokalitě Horka nebyl výběr nynějších čtyř lokalit pro případné úložiště korektní, proto podaly stížnost k Ústavnímu soudu. Podle starosty zatím nebyla vyřízena.

Zprávu o žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území dostali starostové v lokalitách Horka a Hrádek do datových schránek minulý pátek. Starosta Dolní Cerekve z lokality Hrádek Zdeněk Dvořák (nestraník) očekával, že SÚRAO pošle obcím i text samotné žádosti, jak jim bylo původně slíbeno. "Já pořád, možná naivně, věřím, že nám dneska přijde do datovky na vědomí i vlastní žádost, abych měl pocit, že je s námi jednáno jako s partnery," řekl Dvořák ČTK.

Obce z lokality Březový potok dostaly obecnou informaci od SÚRAO, že žádá o zahájení průzkumu, do datové schránky včera kolem 13:00. "Jinak nevíme nic. Vlastně nám jen oznamují, že dají podání na zahájení průzkumných a výzkumných prací. Nevíme kam, jestli třeba na ministerstvo životního prostředí a kam ještě," řekl ČTK starosta Chanovic Petr Čotek (Sdružení pro budoucnost). Starostové všech deseti obcí v lokalitě se podle něj nyní sejdou a budou na oznámení do pátku reagovat.

SÚRAO podle Čotka nežádá obce o žádné vyjádření. "Výzvou nám vlastně řekli, že se chovají jinak než předchozí vedení SÚRAO, protože jsme se 7. ledna domluvili v Horažďovicích se SÚRAO, že se budeme vzájemně informovat. Ředitel SÚRAO nám slíbil, že změní styl komunikace s námi, takže to asi činí," uvedl starosta.

Se záměrem vybudování jaderného úložiště dlouhodobě nesouhlasí ani Temelín, do jehož katastru spadá lokalita Janoch. "Je to stanovisko zastupitelstva, které stále platí a nic se na něm nemění," řekl ČTK temelínský starosta Josef Váca.

Cílem průzkumu bude podle SÚRAO získání podrobnějších informací o geologickém složení a vývoji horninového prostředí zvažovaných lokalit, aby bylo možné vybrat finální variantu pro umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Dosud má správa poznatky o územích pouze z povrchu, nyní chce proto data rozšířit o klíčové informace hlavně například z hloubkových vrtů. Vedle geologického průzkumu plánuje správa ve vybraných lokalitách také biologický monitoring, který by měl začít v březnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist