https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-krivoklatska-se-chteji-vice-zapojit-do-ochrany-prirody-s-np-dal-nesouhlasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce Křivoklátska se chtějí více zapojit do ochrany přírody, s národním parkem dál nesouhlasí

14.12.2022 16:23 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obce Křivoklátska se chtějí více zapojit do ochrany přírody, s plánovaným vyhlášením národního parku dál nesouhlasí. V otevřeném dopise se tento týden obrátilo na vládu 45 starostů. Chránit přírodu je podle nich třeba aktivně, protože Křivoklátsko je kulturní krajina. Unikátní příroda zde tedy vznikla i v důsledku zásahů člověka. Starostové obcí zastávají roli aktivního managementu, zatímco předkládaný záměr ministerstva životního prostředí (MŽP) je spíše pasivní a pozorovací, řekl starosta Bělče Lukáš Kocman na tiskové konferenci zástupců obcí, které nesouhlasí se zřízením národního parku Křivoklátsko. MŽP příští rok chystá pracovní cestu ministra do regionu a chystá pozvánku pro starosty ke schůzce, uvedla na dotaz ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP.
 

Chystaný záměr vyhlášení parku se dotkne přímo 19 obcí, dohromady má plánovaný park zabírat 116 čtverečních kilometrů na Kladensku, Rakovnicku a Rokycansku. Proti jeho zřízení se staví i další obce z okolí. Petice proti vyhlášení parku a pro zachování ochrany v rámci CHKO překonala hranici 10 000 podpisů, v lednu by měla být předána Sněmovně, poté by se jí měl zabývat petiční výbor, protože dosáhla zákonem dané hranice.

Nedávno obce založily svazek, je v něm zatím 21 obcí, v prosinci by mělo přibýt dalších 11 obcí. Svazek má podle Kocmana řešit vhodný způsob ochrany přírody a krajiny a zároveň být oficiální institucí, která bude obce zastupovat. Zástupci obcí dlouhodobě poukazují na nedostatečnou komunikaci ze strany ministerstva a také chybějící informace ohledně ovlivnění života místních. Ve zveřejněném záměru chybí popis režimu v konkrétních zónách. "Komunikace s obcemi a občany naprosto žádná," uvedla starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová.

Ministerstvo životního prostředí na konci září zveřejnilo záměr, který uvádí, že park má chránit rozsáhlý vnitrozemský komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů. Podle záměru je třeba změnit i systém lesního hospodaření, aby byl bližší přírodě. Avšak podle zákona o lesích je změna z hospodářských lesů na lesy takzvaného zvláštního určení možná i v současné CHKO.

Podle zástupce křivoklátských lesníků Robina Ambrože neexistuje žádný oficiální dokument, který by uváděl, že se stav lesů na Křivoklátsku zhoršuje, ale naopak zde stoupá podíl původních druhů stromů. "Do současné podoby, tak jak Křivoklátsko znáte, tak ho dovedly ruce a činnost generací lesníků," řekl Ambrož. Podle něj vědecké studie dokládají, že na území plánovaného parku jsou původní jen přes čtyři procenta porostů.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko má vláda v programovém prohlášení. Podle ministerstva dělá kroky, které k němu směřují, ale důležité je se potkat s místními a otevřeně s nimi komunikovat. "Národní park tu nemá být proti lidem, místní by ho měli přijmout za svůj. Předpokládáme proto, že zkraje nového roku se uskuteční plánovaná pracovní cesta ministra životního prostředí do regionu s jednáním se zástupci všech zainteresovaných obcí, které o chystaném setkání budeme jako vždy informovat jako první," uvedla Pospíšilová.

Podle ní se o zónách parku i režimu na cestách bude teprve rozhodovat, a to na základě návrhů připravených mimo záměr a ke každému konceptu se opět budou obce moci vyjádřit a dát připomínky i námitky. Ministerstvo také plánuje upřesnit, kdo všechno bude mít zástupce v radě národního parku. Zákon totiž přesně neudává, kolik bude mít tento důležitý orgán celkem členů a kdo kromě obcí a parku v ní bude mít zastoupení. Starostové se obávají toho, že i když by v ní budou, případné ostatní členy stejně nepřehlasují.

Devadesátidenní lhůta pro pro podání připomínek k záměru uplyne 27. prosince. Ministerstvo bude po uplynutí lhůty o připomínkách rozhodovat a také na základě rozhodnutí případně záměr upraví. Podle Pospíšilové by to mělo být podle předpokladů do srpna 2023.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.12.2022 16:32
Obojí je špatně. Zejména přístup ministerstva, co chce pouze konzervativní nicnedělání. Starostové mají pravdu v tom, že je to obhospodařovaná krajina, která potřebuje péči, nikoli bezzásahovost. Nicméně správně obhospodařovaný a opečovávaný Národní park je to nejlepší řešení. Zejména proto, že NP se prodává špatně do cizích rukou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.12.2022 20:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
kdyby se park neprojednával, tak by to těm obcím bylo ukradený ještě dneska.
Ten park se má zřídit na místech, které nejsou k ničemu jinému vhodné, kopcovitý terén, částečně údolí Berounky a zejména lesy, pastviny. Území je geomorfologicky zajímavé a krajinářsky hodnotné a místem, kudy šla historie.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

14.12.2022 16:39
Inu Petr Hůla? z Křivoklátska se už projevil v Lánské oboře. Takže zatím platí, že vyhlášení národního parku je nejspolehlivější cesta k devastaci přírody. Nikdo neškodí přírodě tak jak ekologisti!
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

14.12.2022 16:44
zuřivá debata o vyhlášení NP o rozloze pouhých 100 km2 ?? to je možné jen v ČR-) Pokud to území budoucího NP neleží v katastru daných obcí, absolutně nechápu, proč se to s nimi neustále probírá
Odpovědět
Pe

Pepa

14.12.2022 19:40 Reaguje na Robert Jirman
Se sousedem chceš mít dobre vztahy, tak se ministerstvo zkouší dohodnout a dát jim i nějakou rozhodovací pravomoc. Radní jsou, ale zatvrzeli a nesmyslně argumentují. Já bych s nimi trpělivost neměl.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

14.12.2022 19:56 Reaguje na Pepa
Obávám se, že problém bude víc z obav, že jak se park zřídí, tak se tam uchytnou různí aktivisté, a všechny dohody mezi obcemi ministerstvem a správou NP padnou, kvůli vazačům, lepičům a blokátorům.
Navíc příklady v některých neslavných kauzách NP, (např. poslední požár v jednom NP), pro obce nejsou nikterak povzbudivé.
Odpovědět
Pe

Pepa

14.12.2022 22:17 Reaguje na Pavel Jeřábek
On se snad někdo prilepuje v NP?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2022 08:45 Reaguje na Pavel Jeřábek
Přesně tak. Když čtu jen názory dvou diskutérů na
tomto vlákně, tak obavy obcí sdílím. Ti "demokraté"
nemají trpělivost (nebo nechtějí)jednat, dělat ústupky a chtějí vše pouze řešit z pozice síly!
Jsme přece u moci, ta to nařídíme a uděláme zcela
po svém i kdyby to bylo pro místní nepřijatelné. Prostě diktatura zeleného náboženství!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.12.2022 22:22
Kdyby se jednalo o novou jadernou elektrárnu nebo úložiště jaderného odpadu v blízkosti obcí, pak bych se jejich odporu nedivila (i když proti jádru nejsem a bydlím 30 km od Temelína). NP blízko svého bydliště bych ale uvítala.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.12.2022 22:39 Reaguje na Majka Kletečková
A já si pořád říkám, co ta Majka ve dvě v noci podniká výpady na Ekolistu... No je to jasné, večer u Temelína načerpá energii a s nabitými baterkami chválí trolí výblitky:-))

Naopak, za velké štěstí považuji, že v blízkosti žádný cirkus Humberto nemáme, takže naprosto svobodně mohu vlézt do lesního ticha pod ty samé stromy, jako mají v královském újezdu. Je to jen mediální humbuk, potenciálně dobrý kšeft pro pár vyvolených, ale pro kvalitu biotopů je lepší stávající typ ochrany s odborným managementem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.12.2022 06:03 Reaguje na Karel Zvářal
Bohužel, on ten královský újezd nebo soutok potřebuje obojí. NP jako ochranu před zcizením do zahraničí a odborný management pro udržení biodiverzity. Nám-li si vybrat, momentálně bych upřednostnil tu ochranu před zcizením.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.12.2022 09:23 Reaguje na Slavomil Vinkler
To už by orgány musely být jó slepé a hloupé, aby povolily loupeš za bílého dne. I když ten noční hlídač by se tam také možná vyplatil.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2022 10:12
Už aby tam ten NP byl. :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 12:14
No, pokud ve Vrškách vytrvají, tak se na takovém NSS mají na co těšit:-))).
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2022 14:09
Mě to celé přijde ze strany obcí jen jako zdržování, kdy se dohodnout reálně moc nechtějí a doufají v to, že to nakonec MŽP přestane bavit. Na druhou stranu to dneska v našem regionu asi není nic vzácného, stačí se podívat, jak probíhalo vyhlášení Hunsrucku v Německu. Jako přes kopírák. Přitom i tam se jednalo o NP s rozlohou pouhých 100 km2. Snad tedy bude výsledek stejný, tedy oficiální vyhlášení NP.

Osobně jsem si část té oblasti letos v létě prošel a fakt netuším, co by tam mohlo nalákat třeba spoustu lidí. Byl jsem tam v létě ve všední den, pravda. Za celých těch 30km co jsem našlapal sem potkal ale pouze 2 turisty! Což je hodně málo i na všední den v létě. Je to krásná oblast, krásné lesy, kde si NP skutečně dokážu představit. Návrh se navíc vyhýbá i katastrů obcí kromě jediné, která by do NP měla kousek zasahovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 14:42 Reaguje na Slovan
Neberte to ve zlém, ale tím posledním odstavcem si vlastně protiřečíte. Bo sám píšete, že dnes je to tam úplně v poho a fajn. A žádný NP tam není a ta stávající ochrana zjevně stačí. Plus jsou ty pozemky prakticky výlučně státní, takže nějaké kořistnické hospodaření pozemkové buržoazie:-))) nehrozí.

A ony to ani tak nezdržují, prostě ten NP nechcou a hodlají být připraveni a mít dost materiálů pro případné soudní spory.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2022 15:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Ono je to spíše logické. NP má být právě na místech, které k tomu mají dostatečné “kvality”. A to u nás není všude, jsou to spíše velké výjimky. Dochovalo se to jak se dochovalo, děkujeme, ale je čas tu ochranu posunout o level nahoru.
Je to o cílech do budoucna. Pokud se vyhlásí NP, tak má ochrana přírody určité možnosti, které jinak mít dlouhodobě nemusí. Poslání NP je totiž jasné a zcela jiné i než v CHKO.

Já vím, já vím.. státní pozemky :) Pak tu ale máme LČR a podobné… taky státní a jejich počínání vidíme všichni. Já jim prostě nevěřím, sorry :)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:52 Reaguje na Slovan
Vy nevěříte LČR, obce zase na oplátku nevěří MŽP:-))). A já Křivoklátsko moc nerad, i když teda fakt nevím proč, takže mi je to jedno:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist