https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-mohou-do-konce-rijna-zadat-o-grant-na-zelen-ve-meste-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce mohou do konce října žádat o grant na zeleň ve městě

10.9.2021 13:49 | BRNO (ČTK)
Podpora směřuje například na úpravy zelených veřejných prostranství, tvorbu přírodních a komunitních zahrad či výsadbu stromů
Podpora směřuje například na úpravy zelených veřejných prostranství, tvorbu přírodních a komunitních zahrad či výsadbu stromů
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | PxHere
Obce, školy, spolky a další instituce z celé republiky mohou do konce října žádat o grant na zeleň ve městě. Cílem je navrátit zeleň a vodní prvky do městského prostoru, žadatelé mohou na projekt získat až 140 000 Kč. V programu Zelené oázy je k dispozici 1,4 milionu Kč, uvedl David Kopecký z Nadace Partnerství. Příspěvky se z grantového programu budou rozdělovat pošesté.
 

Cílem výzvy je podpora připravenosti měst a vesnic na výkyvy počasí, sucho nebo sníženou schopnost krajiny zadržovat vodu. "Skrze tuto grantovou výzvu proto podpoříme projekty, které povedou k obnově a tvorbě přírodě blízkých veřejných míst a stanou se zelenými oázami. Společně tak přispějeme ke zmírnění dopadů změn klimatu na lokální úrovni," uvedl grantový manažer Nadace Partnerství František Brückner.

Podpora směřuje například na úpravy zelených veřejných prostranství, tvorbu přírodních a komunitních zahrad či výsadbu stromů. Poslouží také na zakládání květnatých luk nebo na projekty zlepšující hospodaření s vodou, jako jsou čištění vodních děl, sběr a využití dešťovky nebo na přírodní úpravy potoků či studánek.

"Za dobu šesti let trvání si Zelené oázy našly v České republice své místo. Doposud jsme podpořili přes 100 projektů, mezi které jsme rozdělili více než osm milionů korun," uvedl generální ředitel MOL ČR Richard Austen. Firma, která v Česku provozuje síť čerpacích stanic, s nadací program vyhlašuje.

Na jeden projekt lze získat od 25.000 do 140.000 korun, žádat o grant je možné do 31. října. Finance mohou lidé využít například na nákup sazenic, nářadí, kůlů nebo pletiva či na odborné poradenství. Vítězné projekty budou známy v únoru 2022.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.9.2021 14:37
A bez grantu/dotace, by to ozeleňování nešlo ?

Kdysi/za 1.republiky, existovaly okrašlovací spolky, které zakládaly parky svépomocí - za své, ze sbírek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist