https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-se-obavaji-zhorseni-zivotniho-prostredi-v-okoli-planovane-spalovny-v-libisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce se obávají zhoršení životního prostředí v okolí plánované spalovny v Libiši

14.12.2023 10:14 | NERATOVICE (ČTK)
Letecký pohled na Spolanu v Neratovicích a Libiši
Letecký pohled na Spolanu v Neratovicích a Libiši
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Obce se obávají zhoršení životního prostředí v okolí plánované spalovny v Libiš v areálu chemičky Spolana. Vybudovat se ji chystá společnost FCC, která se zabývá odpadovým hospodářstvím. Na veřejné projednání záměru stavby spalovny, které předchází vydání kompletního stanoviska vlivu na životní prostředí (EIA), v Neratovicích přišlo asi 100 lidí včetně zástupců města a okolních obcí. Zástupci investora i zpracovatelé EIA představili v prezentacích dokumentaci i předpokládané dopady provozu spalovny.
 

Spalovna má vzniknout v areálu neratovické chemičky Spolana v katastru obce Libiš, která s Neratovicemi sousedí. Vedení Libiše dalo k záměru 27 připomínek, na kterých trvá. Je mezi nimi například celoroční měření emisí. "To, co nás nejvíce trápí, je životní prostředí," uvedla místostarostka Libiše Jaroslava Holinová (za Libišské ženy). Poukázala už na současnou ekologickou zátěž a obavy z dalšího vývoje.

Podle Karla Hlaváčka z FCC má zařízení zabírat čtyři hektary, celý areál Spolany má 260 hektarů. Aktuálně odhadovaná výše investice je podle Hlaváčka přibližně šest miliard korun. Ze zpracovaného odpadu by měla vznikat technologická pára a elektřina pro Spolanu. "Náš plán je 160 000 tun odpadu za rok," uvedl Hlaváček. Předpoklad zahájení provozu spalovny je v roce 2029, veškerou vyrobenou energii má dodávat Spolaně.

Zařízení přinese v regionu zvýšení nákladní dopravy, proto vedení města trvá na podmínce zprovoznění spalovny až po dokončení obchvatu města, který má představovat přeložka silnice I/9 dál od zástavby. Nyní pro tuto dopravní stavbu vzniká studie. Neratovický radní Marek Duchoslav (za MISE) dnes poukázal na možnosti zapojení železniční dopravy do dopravy odpadu na místo. Vedení města také trvá na tom, aby investor, společnost FCC, závazně potvrdil, že sem nebude dovážet odpad ze zahraničí. Společnost od představení záměru odmítá, že by odpad ze zahraničí dovážela.

Vedení Neratovic požaduje v rámci procesu EIA též jako podmínku pravidelné měření imisí a emisí. Jeden ze zpracovatelů posudku dnes v prezentaci uvedl, že podle rozptylové studie bude vliv spalovny velmi malý, a to v případě dopadu spalování i související dopravní zátěže, a nepovede k překročení emisních limitů. V případě benzopyrenu byly v minulých letech emise ve městě už překročeny, ale podle aktuálně zpracovaného posudku se očekává, že jeho koncentrace bude v dalších letech mírně klesat, a to v důsledku odstavení uhelné elektrárny ve Spolaně.

FCC v ČR zaměstnává asi 1800 lidí a zajišťuje služby pro 1,2 milionu obyvatel ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

21.12.2023 11:16
Je určitě dobře, že obce jsou aktivní a mají zájem chránit životní prostředí. Jen mě trochu mrzí, že tenhle svůj zájem uplatňují především tehdy, když v jejich okolí chce někdo budovat něco nového, a nikoli tehdy, když se jedná o lepším čištění jejich vlastních odpadních vod nebo o lepším nakládáním s dešťovou vodou nebo o lepším hospodaření zemědělských subjektů v katastru obce a tak dále a tak dokola... Tam pak zodpovědný přístup obce má opravdový smysl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist