https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-z-hradku-chteji-schvalit-spolecne-prohlaseni-proti-ulozisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce z Hrádku chtějí schválit společné prohlášení proti úložišti

27.5.2019 00:32 | JIHLAVA (ČTK)
Obce z lokality Hrádek na Jihlavsku budou schvalovat společné prohlášení proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu. / Ilustrační foto
Obce z lokality Hrádek na Jihlavsku budou schvalovat společné prohlášení proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Obce z lokality Hrádek na Jihlavsku budou schvalovat společné prohlášení proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu. Hrádek patří mezi devět míst v ČR zvažovaných pro jeho stavbu. Starostové z Hrádku před měsícem požádali stát o vyřazení s odůvodněním, že záměr může ohrozit zdroje pitné vody. Obecní zastupitelstva projednají návrh na nesouhlas se stavbou úložiště. K tomu, aby se na stavbě úložiště nijak nepodíleli, obce zároveň vyzvou i občany a majitele nemovitostí. Dnes to řekla starostka obce Rohozná Štěpánka Šteflová.
 

"Přišla nám odpověď, která nás neuspokojila, takže na to budeme dál reagovat," uvedla Šteflová k dalšímu postupu obcí.

Jak uvedli další starostové, obce připravují vyvěšování protestních plakátů a chtějí získat na svou stranu radnice v širším okolí. Minulý čtvrtek se se starosty z Hrádku setkal ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jan Prachař. Vyloučení lokality ze seznamu jim neslíbil. Novinářům při té příležitosti v Dolní Cerekvi řekl, že ke snížení počtu lokalit zvažovaných pro úložiště v Česku chce SÚRAO dospět příští rok.

Společné usnesení proti úložišti v lokalitě Hrádek jako první projedná zastupitelstvo obce Rohozná, které začne dnes v 16:30. V návrhu usnesení podle starostky je, že obec nesouhlasí se stavbou úložiště a nebude se na této stavbě jakoliv podílet. Obec zároveň vyzve ke stejnému postupu občany obce a majitele nemovitostí. Ve středu dostanou stejný návrh usnesení na stůl zastupitelé v obci Hojkov a v neděli v Milíčově. "Zastupitelstva ostatních obcí budou následovat," uvedl v dnešní tiskové zprávě společný právní zástupce obcí z lokality Hrádek Luboš Kliment.

Starostové šesti obcí z Hrádku podepsali dohodu o spolupráci v otázce úložiště 25. dubna. Zároveň požádali ministerstvo průmyslu a SÚRAO o vyloučení ze zvažovaných lokalit do 30 dnů s odkazem na to, že Hrádek je na evropském rozvodí a voda odtud teče jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky s vodárenskou přehradou Švihov.

Termín vypršel v neděli. Starostové se v dnešním prohlášení odvolávají na ústavu, podle níž má stát dbát o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství. Uvádějí, že uskuteční veškeré jim dostupné kroky k naplnění a ochraně tohoto zájmu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist