https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obec-kacice-vybudovala-novy-rybnik-pomuze-zadrzet-vodu-a-poslouzi-k-rekreaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obec Kačice vybudovala nový rybník, pomůže zadržet vodu a poslouží k rekreaci

23.8.2021 11:15 | KAČICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Websi / Pixabay
Obec Kačice vybudovala nový rybník, který bude obyvatelům sloužit k rekreaci a zároveň přispěje k zadržování vody v krajině. Náklady na vybudování dosáhly přibližně 20 milionů korun, z toho mírně přes polovinu pokryly dotace ministerstva zemědělství a krajská dotace, řekl starosta obce Libor Němeček. V sobotu 28. srpna rybník obec představí veřejnosti, pořádá u něj kulturní akci.
 

Obec se opatřením zlepšujícím životní prostředí věnuje dlouhodobě. Mají zde zadržovací nádrž na dešťovou vodu, zachytávají ji a zajišťují její vsakování i na dalších místech, aby z krajiny neodtékala. "Snažíme se s vodou hospodařit tak, jak o tom všichni mluvíme, ale málokdo to dělá," uvedl starosta.

Zdrojem vody pro nový rybník, který vznikl v lokalitě K Chobotu, je Loděnický potok. Stavba začala v prosinci 2019 a skončila v prosinci 2020. Následovaly ještě další úpravy, například dosazování rostlin, které mají přispět k čištění vody. Až se rostliny uchytí, plánuje vedení obce do rybníka nasadit ryby. Těsně kolem rybníka také prochází biokoridor, jehož obnově Kačice též věnuje.

Součástí naplánované kulturní akce bude zahajovací lodní bitva v podání funkčních modelů bitevních lodí, kterou bude rybník oficiálně otevřen. Připravena budou divadelní a kulturní vystoupení, chybět nebudou ani atrakce a dílničky pro děti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DM

Dalibor Motl

23.8.2021 16:37
3ha rybník je v dnešní době solidní počin. V dostupném videu je vidět obdélníková nádrž s dlouhou obvodovou hrází (https://youtu.be/ryfbg90uH3c) Neznám detaily projektu ale vychází to okolo 666Kč/m2. To mi při udané rozloze přijde jako relativně drahá legrace (= nepříliš efektivní "investice"). Buď to nebyl ideální terén (velmi dlouhé hráze) a nebo se "nějak" proinvestovalo víc než je "standard".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist