https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obhajce-soud-pochybuje-o-zdravotnim-stavu-obzalovaneho-ze-zapaleni-ceskeho-svycarska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obhájce: Soud pochybuje o zdravotním stavu obžalovaného ze zapálení Českého Švýcarska

8.10.2024 12:17 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Zdroj | HZS ČR
Hlavní líčení s bývalým dobrovolným strážcem národního parku České Švýcarsko, kterého žalobce viní ze založení požáru v roce 2022 a dalších menších požárů na Děčínsku, se dnes nekonalo. Podle Víta Pavka, který je obhájcem obžalovaného Jiřího Lobotky, soud stále pochybuje o zdravotním stavu obžalovaného. Hlavní líčení není možné konat, jelikož vazební věznice nedodala lékařskou zprávu, řekl novinářům Pavko. Jeho klient trvá na tom, že nejrozsáhlejší požár v České republice nezpůsobil. Další hlavní líčení je nařízeno na 14. října.
 
K líčení dnes eskorta Lobotku z vazební věznice přivezla. Pavko je s ním v kontaktu, dnes s ním ale neměl možnost mluvit. "Podle mého názoru je schopen účasti hlavního líčení," řekl Pavko. "Pakliže soud pochybuje o věrohodnosti a schopnosti účasti obžalovaného v hlavním líčení, tak já jako obhájce pochybuji o jeho výpovědi, která byla usvědčující, v Beřkovicích," uvedl obhájce. V psychiatrické léčebně se Lobotka k zapálení parku přiznal, následně svou výpověď odvolal. "On nezapálil České Švýcarsko, podpálil v dubnu 2023 nějaké posedy, bohužel i Vlčí horu, ale ne České Švýcarsko," zdůraznil.

Bývalému dobrovolnému strážci hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až 15 let vězení. Na začátku hlavního líčení letos v květnu působil Lobotka zmateně, proto si soud vyžádal posouzení jeho psychického stavu. Soudce Roman Felzmann tehdy uvedl, že v důsledku medikace není možné, aby se obžalovaný účastnil procesu a hlavní líčení přerušil.

Požár v Českém Švýcarsku se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Musely se evakuovat stovky lidí. Náročný zásah trval 21 dní. U likvidace požáru se vystřídalo 6000 hasičů. Obyvatelé několika obcí je museli opustit, v osadě Mezná shořely tři domy a plameny poničily i další stavby. Zavřená je od požáru největší atrakce v Hřensku Edmundova soutěska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

8.10.2024 15:58
Takže obžalovaný udělal škodu, kde jenom hasební práce stály přes čtvrt miliardy a teď si půjde hačnout jako nemocný do nějaké léčebny a zaplatí to daňoví poplatníci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist