https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/objev-zoologu-zebry-bezhrive-jsou-v-prirode-na-dvou-mistech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Objev zoologů: zebry bezhřívé jsou v přírodě na dvou místech

12.10.2019 00:30 | LIBEREC (ČTK)
Výprava českých zoologů do Ugandy ukázala, že ohrožená zebra bezhřívá nežije ve volné přírodě jen na jednom místě ve světě, v tamním národním parku Kidepo. / Ilustrační foto
Výprava českých zoologů do Ugandy ukázala, že ohrožená zebra bezhřívá nežije ve volné přírodě jen na jednom místě ve světě, v tamním národním parku Kidepo. / Ilustrační foto
Foto | Mark Jordahl / commons.wikimedia.org
Výprava českých zoologů do Ugandy ukázala, že ohrožená zebra bezhřívá nežije ve volné přírodě jen na jednom místě ve světě, v tamním národním parku Kidepo. Několik desítek se jich také nachází v ugandské přírodní rezervaci Pian Upe. Novináře o tom tento týden informoval vedoucí výpravy a liberecký zoolog Luboš Melichar. Ve volné přírodě je do 300 kusů zeber bezhřívých.
 

"Dvě hodiny jsme tam lezli křovím, pozorovali zebry. Bylo to úžasné a v podstatě to změnilo oficiální data v redlistu IUCN (červený seznam ohrožených živočichů a rostlin)," uvedl Melichar.

Zebra bezhřívá je v současné době nejohroženějším poddruhem zebry stepní. Až do výpravy českých zoologů se předpokládalo, že zhruba 150 zeber bezhřívých žije jen v ugandském Kidepo a že všude jinde už byla vyhubena. O stádu v Pian Upe sice tamní rangeři věděli, ale nijak dále s tou informací nepracovali. "Neřešili, že mohou být jiné, nějak unikátní," řekl liberecký zoolog. Potvrzení stáda zeber bezhřívých na jiném místě než v Kidepu považuje za velmi významné. "Je to pravděpodobně hlavní možnost, kde lze vytvořit záložní populaci, kdyby náhodou došlo v Kidapu k nějakému kolapsu," dodal.

Za důležité také považuje to, že se jim podařilo získat v Ugandě kontakty na tamní autority v ochraně přírody. "Vědí, že zájem z naší strany je. Vznikl základ pro nějakou možnou budoucí spolupráci. Jak to bude probíhat, je otázka dalších jednání," dodal. V zoo po světě se odchov ohrožených zeber bezřívých moc nedaří. "Ve světové databázi je 39 zvířat, což je strašně málo," uvedl Melichar. Zhruba polovina jich je v českých a slovenských zoo. Z toho po šesti se nachází v zahradách v Liberci a ve Dvoře Králové, které výpravu do Ugandy podpořily.

Během cesty se českým zoologům podařilo najít v Ugandě s pomocí místních zapomenutý odchytový tábor Josefa Vágnera, který na různých místech v Africe odchytil v letech 1969 až 1976 přes 3000 zvířat. Po ugandském táboře nezbylo nic. "Vše odvál čas," uvedl Melichar. Jejich výprava a nalezení místa tábora ale podle něj u místních vzbudilo velké pozdvižení a rádi by tuto lokalitu zatraktivnili pro turisty a poukázali na její tehdejší obrovský význam.

Zebra bezhřívá žije v rodinných skupinách o velikosti šesti až 20 jedinců. Druhové jméno si získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve dvou až třech letech stáří. U samců může dojít až k úplné ztrátě hřívy. Barva těla zebry je bílá až okrová, s širokými černými pruhy. Pruhování směřuje až ke kopytům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist