https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obri-vlna-u-durbanu-v-jar-zabila-tri-lidi-nejmene-17-zranila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obří vlna u Durbanu v JAR zabila tři lidi, nejméně 17 zranila

19.12.2022 10:38 | DURBAN (ČTK)
Durban a jeho pláže se obvykle v období vánočních svátků stávají oblíbeným místem, kam míří domácí i zahraniční turisté.
Durban a jeho pláže se obvykle v období vánočních svátků stávají oblíbeným místem, kam míří domácí i zahraniční turisté.
Tři lidé zahynuli a nejméně 17 dalších bylo zraněno, když je v neděli u jihoafrického pobřežního města Durban zasáhla obří vlna. Informoval o tom zpravodajský server The Guardian s odvoláním na jihoafrické záchranáře.
 

Mohutná vlna zasáhla asi stovku lidí, kteří byli v tu chvíli ve vodě nebo na pláži. Část z nich vlna srazila k molu, kde utrpěli mnohočetná zranění. Na místě zasahovalo asi 35 záchranářů, ale trojici osob včetně jednoho dospívajícího už pomoci nedokázali, uvedl v prohlášení mluvčí záchranářů Njabulo Dlungele.

Durban a jeho pláže se obvykle v období vánočních svátků stávají oblíbeným místem, kam míří domácí i zahraniční turisté. Očekává se, že letošní sezóna bude rušnější než obvykle, protože lidé si budou chtít vynahradit dva roky koronavirových opatření.

Přístavní město na východním pobřeží Jihoafrické republiky u Indického oceánu navíc nyní opět postupně otevírá část pláží, které musely být uzavřeny kvůli vysokému výskytu bakterie Escherichia coli. Tato bakterie, jež může způsobit nebezpečná onemocnění, se v okolí Durbanu rozšířila po ničivých záplavách, které letos postihly provincii KwaZulu-Natal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

19.12.2022 11:02
To se bohužel stane. Výskyt obřích vln byl dlouho pokládán za báchorky námořníků, než byly vědecky posvěceny a tudíž uznány za možné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:55 Reaguje na pavel peregrin
A víte proč a jak vznikají?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.12.2022 14:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Vznikají naprosto nahodile, nejvíce na otevřeném moři, a většinou jdou 2-3 za sebou. Proč vznikají, tak na to není ujednocená teorie. Ale dle svědectví může jít až o 30 m i více vlny, kterým jsou příčítána záhadná zmizení lodí. O tsunami pochopitelně v žádném případě nejde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 19:45 Reaguje na pavel peregrin
Ta teorie je asi jasná, jmenuje se interference.
Když se prostě sejdou vlny, které mají délku třeba 20 metrů s vlnami, které mají 15 m, teoreticky se po 60. metrech sejdou a v tom okamžiku ta vlna vyletí na dvojnásobek výšky. Samozřejmě je to nepravidelné a tak jsou zcela nahodilé.

Ale dá se vyrobit i zákonitě. Představte si, že do kruhové nádoby s vodou hodíte doprostřed kuličku. Vlny se rozběhnou, odrazí od stěny a vrátí se zpět, uprostřed vyskočí na dvojnásobek.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.12.2022 06:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, je to jedna z teorií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 08:24 Reaguje na pavel peregrin
Další, daleko pravděpodobnější byla ve filmu Godzilla, kdy se zvedla na hřbetě obludy obrovská vlna, co smetla molo i s bezdomáči.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist