https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-mexicke-metropole-cisti-plovouci-zahrady-z-dob-azteku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé mexické metropole čistí plovoucí zahrady z dob Aztéků

19.7.2021 01:14 | MEXIKO (ČTK)
Model tradiční aztécké zemědělské metody zvané "chinampas". Jedná se o čtvercové či obdélníkové ostrůvky obklopené sítí kanálů. Travis Flickr
Model tradiční aztécké zemědělské metody zvané "chinampas". Jedná se o čtvercové či obdélníkové ostrůvky obklopené sítí kanálů. Travis Flickr
Foto | Travis / Flickr
Obyvatelé mexické metropole se snaží vyčistit takzvané plovoucí zahrady, které pocházejí z dob Aztéků, v jižní městské části Xochimilco. Lokalita zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO si sice zachovává předhispánský styl, ale křehký ekosystém a staleté zemědělské postupy ohrožuje postupující zástavba.
 

Místní obyvatelé, které trápí znečištěná voda, dravé ryby a neustálé pronikání města, se spojují, aby kanály vyčistili a zajistili ekonomickou životaschopnost této zemědělské oblasti uvnitř mexické megalopole.

Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je podpora tradičních aztéckých zemědělských metod zvaných "chinampas". Jedná se o čtvercové či obdélníkové ostrůvky obklopené sítí kanálů. Zemědělské produkty zde pěstovali Aztékové ve 14. století, aby uživili předhispánské město.

"Hygiena, údržba a čistění," vyjmenovává iniciativy městská radní pro životní prostředí Marina Roblesová. "A pro zemědělce to znamená, že mohou nadále spravovat své chinampy a prodávat své produkty," dodala.

Obyvatelé usilující o vyčištění Xochimilca doufají, že návrat do minulosti zachová poslední zbývající vodních kanály města Mexiko a udrží na uzdě šíření zástavby.

"Nevím, zda nebudeme poslední generací, která tuto oblast rekultivuje," řekl místní farmář Luis Alberto Mora. "Pravda je, že (zemědělství v městské části Xochimilco) je velmi produktivní a nám, kteří se této činnosti věnujeme, poskytuje mnoho výhod," dodal.

Místo se stalo významnou turistickou atrakcí. Ostrůvky se objíždějí na pestře pomalovaných loďkách, často za doprovodu mexických hudebníků zvaných mariachis, jen několik set metrů od hlučné megapole s 21,8 milionu obyvatel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

22.7.2021 08:12
To je fakt dobrý, jenže tam nemají EU. Ta by striktně zakázala jakoukoliv výstavbu a celá oblast by dostala právní ochranu a mohla nerušeně vegetovat tak, jak po celá staletí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2021 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
A ještě by na vyčištění dostali dotaci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist