https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obzalovany-u-soudu-zopakoval-ze-narodni-park-ceske-svycarsko-nezapalil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obžalovaný u soudu zopakoval, že národní park České Švýcarsko nezapálil Aktulizováno

14.10.2024 10:29 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Bývalý dobrovolný strážce národního parku České Švýcarsko dnes u Krajského soudu v Ústí nad Labem zopakoval, že národní park České Švýcarsko nezapálil. Vinu prohlásil v případě menších požárů na Děčínsku. Obžalovaný Jiří Lobotka to samé řekl při zahájení hlavního líčení na jaře, které posléze soud přerušil s ohledem na zdravotní stav muže. Aktuální stav Lobotky podle lékaře umožňuje jeho účast v hlavním líčení, uvedl soudce. Za drobné požáry hrozí Lobotkovi vězení od šesti měsíců do tří let, za zapálení národního parku 15 let za mřížemi.
 
"Já čestně prohlašuji, že jsem nezapálil České Švýcarsko, ale Vlčí horu ano, omlouvám se majitelům a turistům, velice mě to mrzí," řekl dnes u soudu sedmadvacetiletý bývalý dobrovolný strážce národního parku. Doplnil, že dál vypovídat nebude, nebude odpovídat na dotazy a nechce být jednání přítomen. Soud prohlášení viny přijal a následně přečetl jeho předchozí výpovědi.

Poprvé vyslechla policie Lobotku po propuštění z psychiatrické léčebny na jaře roku 2023. Tehdy řekl, že slyšel hlasy a park zapálil. Následně to odvolal s tím, že byl při prvním výslechu pod vlivem léků. "Celé je to pohádka, že jsem zapálil České Švýcarko, to neplatí," uvedl v létě 2023. Řekl, že si dělal ohýnek u Vlčí hory, který špatně uhasil. V červenci 2022 byl prý doma, což mohou dosvědčit sousedé. Následně uváděl, že "pohádka o zapálení národního parku" vznikla v léčebně v Beřkovicích, kde užíval velké množství léků. Chtěl si prý udělat jenom srandu, policisté se ho údajně ptali, co všechno zapálil, přiznal by prý tehdy cokoliv.

Vinu prohlásil u soudu v případě požárů z dubna 2023, kdy zapálil matraci na mysliveckém posedu u obce Staré Křečany, podpálil přístavek chaty u rozhledny Vlčí hora, jejíž dřevěné obložení od ohně chytlo, zapálil seno uložené v krmelci na vrchu Dymnik, posed u Vlčí hory a posed u obce Doubice. Způsobil škodu v řádech desítek tisíc korun na posedech a krmelcích. Plameny na vyhlídkové věži Vlčí hora a sousední budově podle odhadu způsobily škodu kolem dvou milionů korun. Letos v květnu se rozhledna po opravě znovu otevřela.

Muže obžaloba viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci z 23. na 24. července 2022 v Malinovém dole ve Hřensku úmyslně rozdělal oheň. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě.

Vzniklý požár se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Podle státního zástupce Tomáše Skály plameny poničily nejméně 11 staveb, zejména v osadě Mezná. Hasební zásah si vyžádal "masivní nasazení složek IZS (integrovaného záchranného systému), přes 400 kusů požární techniky a letecké hasicí techniky v rámci mezinárodní pomoci", stojí v obžalobě. Kvůli požáru se evakuovalo nejméně 532 lidí. Zásah trval 21 dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun, ale nárokovaná škoda je vyšší. U složité likvidace obřího požáru se téměř před dvěma lety vystřídalo 6000 hasičů.

Při zahájení hlavního líčení letos v květnu obžalovaný působil zmateně a soudce jednání přerušil. Na doporučení znalce byl přemístěn do zdravotnického zařízení vězeňské služby v Brně, lékaři mu postupně snižovali medikaci a pak se vrátil do vazební věznice v Litoměřicích, uvedl soudce. Podrobně lékaři Lobotku vyšetřili 8. srpna, následně 11. října a lékařskou zprávu o aktuálním stavu měl soud z dnešního dne. Podle ní je obžalovaný schopen se účastnit hlavního líčení. Státní zástupce řekl, že Lobotka oproti zahájení hlavní líčení, kdy působil dezorientovaně, dnes působí tak, že věci rozumí.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výslechem svědků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist