https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oceneni-si-ze-zeme-zivitelky-odvezla-nova-odruda-pohanky-ci-mineralka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ocenění si ze Země živitelky odvezla nová odrůda pohanky či minerálka

3.9.2022 00:22 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zvláštní ocenění poroty v soutěži Zlatý klas 2022 získala na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích nově vyšlechtěná odrůda pohanky a kolekce archaických druhů pšenic. Stejné ocenění, Zlatý klas s kytičkou, si odvezla také přírodní Vratislavická kyselka. Dalších 12 exponátů dostalo diplom Zlatý klas. Kompletní výsledky zveřejnili organizátoři soutěže na webu.
 

Nová, karmínově kvetoucí odrůda pohanky seté Rose, vznikla křížením odrůd Rubra a Victoria a následnými selekcemi na Výzkumné stanici travinářské v Zubří. V porovnání s nejpěstovanější odrůdou pohanky má Rose vyšší obsah dusíkatých látek, ale nižší antioxidační aktivitu.

Oceněnou kolekci archaických typů pšenic špaldy, dvouzrnky a jednozrnky do soutěže přihlásil Jiří Hermuth a tým Genové banky Praha. Archaické typy pšenic vykazují mimo jiné výbornou rezistenci k běžným houbovým chorobám, uvádějí organizátoři soutěže. Oproti moderním odrůdám mají také vyšší obsah bílkovin a minerálů.

V kategorii Potravinářství a zpracovatelský průmysl získala ocenění Zlatý klas s kytičkou přírodní minerální voda Vratislavická kyselka od společnosti Kytl. Kyselka je výjimečná vysokým obsahem křemíku ve formě kyseliny křemičité.

Cílem soutěže Zlatý klas je ocenit výrobky a novinky z oblasti techniky, mechanizace v zemědělství, potravinářství, lesního a vodního hospodářství. Exponáty posuzuje porota sestavená z odborníků. Oceněným exponátům může porota udělit zvláštní ocenění Zlatý klas s kytičkou za mimořádný přínos pro ochranu životního prostředí a v případě potravin za mimořádné kvalitativní vlastnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist