https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-odbahni-vyznamnou-ptaci-rezervaci-tisovske-rybniky-na-tachovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři odbahní významnou ptačí rezervaci Tisovské rybníky na Tachovsku

25.2.2024 00:38 (ČTK)
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) pracuje na odbahnění a opravě Tisovských rybníků, jedné z nejvýznamnějších ornitologických lokalit v Plzeňském kraji. Na vodních plochách, které patří státu, se výrazně zlepší podmínky pro hnízdění desítek druhů vodního ptactva. Jsou jedním z mála jejich útočišť hlavně díky nízké rybí obsádce a mělkým porostům, řekl ČTK Zdeněk Myslík z AOPK. Hnízdí tam třeba potápka, moták, rákosník a ťuhýci, nejvzácnější je jeřáb popelavý.
 

Přírodní rezervace na náhorní planině podhůří Českého lesa je ve výšce 470 až 500 metrů u Tisové a Starého Sedliště. AOPK na ně sehnala téměř 40 milionů Kč z Národního plánu obnovy, práce připravila s Plzeňským krajem, který je správcem těchto chráněných území. Práce v pobřežních porostech budou ukončeny před hnízděním ptáků, řekl Myslík.

"Návštěvníci si už možná všimli práce bagrů na rybníce pod Tisovou. Letos se odbahní Velký a Malý Podvesný rybník. Bude vyvezeno téměř 40 000 metrů krychlových usazenin a opraví se výpustná zařízení a bezpečnostní přelivy," řekl Myslík.

Opravy letos čekají také menší rybníky v přírodních rezervacích Postřekovské rybníky a Zbynické rybníky, celkem za více než deset milionů Kč. U Postřekova na Domažlicku je soustava více než 20 menších rybníků obklopených loukami s bohatou flórou a faunou. Opraví se tam jen hráz poškozená bobrem. Odbahnění čeká Zbynické rybníky u Hrádku na Klatovsku, které jsou tahovou lokalitou vodního ptactva.

"Tyto vodní plochy jsou jedním z mála útočišť pro vodní ptáky zejména díky nízké rybí obsádce a mělkým příbřežním porostům," řekl Myslík. Hnízdí tam například potápka malá, moták pochop, rákosník proužkovaný, slavík modráček, ťuhýci obecný a šedý, bramborníčkové hnědí a černohlaví. "V době tahu se u Tisovských rybníků ukazují také další vzácné druhy, například kulík bledý, čírky obecná a modrá, vodouš tmavý, rudonohý a kropenatý. Také jespák bojovný, husice liščí a rezavá, hvízdák euroasijský, hohol severní nebo sýkořice vousatá," uvedl Myslík. Z dravců se tam vyskytuje orel mořský, orlovec říční nebo luňáci červení a hnědí.

Většina ostatních rybníků v kraji podle Myslíka trpí přebytkem živin, které se do vody dostávají splachem z okolních polí, z odpadních vod nebo nadměrným chovem ryb, hlavně kaprů. "Voda je pak zakalená a nádrže se zanášejí bahnem, rybníky jsou mělké, snáze se prohřívají a vysychají. Ve vodě pak chybí kyslík, přemnoží se řasy a sinice," řekl. V zakalené vodě mají vodní ptáci málo potravy a nízká průhlednost vody jim znemožňuje potápění a lov. Jejich odbahněním pomůžeme zdejší přírodě, dodal.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2024 21:14
Bahno se vysuší, nasáčkuje a bude prodávat za výhodnou cenu, čímž bude konkurovat piešťanskému. Domácí procedura je výhodnější, než nudný pobyt v lázních.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist