https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-v-parku-podyji-u-znojma-obnovi-zarostle-casti-luk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři v parku Podyjí u Znojma obnoví zarostlé části luk

17.11.2015 10:39 | ZNOJMO (ČTK)
Ochranáři v Národním parku Podyjí u Znojma začnou letos s dlouhodobou obnovou luk na nábřeží řeky Dyje, jejichž okraje jsou zarostlé náletovými dřevinami. V parku je jich deset, pomoc dřevorubců jich potřebuje sedm. Mnohé z těchto luk vznikly ve středověku a jejich obnova potrvá až deset let. Jsou domovem vzácných druhů živočichů i rostlin, řekl Robert Stejskal ze správy parku.
 

Louky na severním, tedy moravském břehu Dyje, leží ladem zhruba od konce druhé světové války. Po nástupu komunismu v Československu se oblast stala ostře střeženým pohraničním pásmem a péče o přírodu šla tehdy stranou. Zatímco na severním břehu je park Podyjí, na jižním k němu přiléhá rakouský park Thaytal, kde zůstala péče o louky nezměněná po desítky let.

"V některých případech si les z luk ukousl až desetimetrový pás. Nejprve na něm vznikly náletové dřeviny, pak je pohltil les," uvedl Stejskal. Tyto části chtějí ochranáři zcela vyčistit, pak bude nutné odfrézovat pařezy a nejméně třikrát ročně louky sekat. Obnova hektaru louky přijde zhruba na 150.000 korun.

Letos začne obnova Hlubocké a Gálišské louky. První má šest a druhá tři hektary. Obě se rozrostou o půl hektaru až hektar. "Jen dlouhodobou péči nám tyto louky opět za čas rozkvetou. Potrvá ale léta, než se na ně vrátí různé druhy šalvějí nebo chrastavce, pryskyřníky či orchideje. Louky jsou domovem například velmi vzácného motýlu druhu jasoň dymnivkový," doplnil Stejskal.



reklama

 
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist