https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-mapuji-reky-kvuli-barieram-pro-ryby-a-jejich-migraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci mapují řeky kvůli bariérám pro ryby a jejich migraci

11.7.2016 12:55 | PRAHA (ČTK)
Statistiky jezů nižších než jeden metr neexistují, přestože se podle Marka za posledních deset let situace zlepšila. "Dá se říct, že pro ryby příčná bariéra o velikosti dvaceti třiceti centimetrů přestavuje problém," konstatuje Pavel Marek z AOPK
Statistiky jezů nižších než jeden metr neexistují, přestože se podle Marka za posledních deset let situace zlepšila. "Dá se říct, že pro ryby příčná bariéra o velikosti dvaceti třiceti centimetrů přestavuje problém," konstatuje Pavel Marek z AOPK
Ochránci přírody mapují překážky v řekách, které brání rybám v jejich přirozeném pohybu. Českou říční síť dělí více než 6000 překážek, hlavně jezy často vyšší než jeden metr. Ryby přitom mají problémy překonat i dvaceticentimetrovou bariéru. Projekt Agentury ochrany přírody a krajiny ČR sleduje i chování ryb a jeho výsledkem by měl být návrh, jak řeky učinit prostupnějšími. Ochranáři také zjišťují, zda fungují vybudované rybí přechody.
 

Velký počet překážek je problémem pro ryby, které migrují mezi sladkovodním a mořským prostředím, v českých podmínkách zejména pro úhoře říčního a lososa obecného.

"V rámci projektu z vymapovaných migračních bariér a rybích přechodů se udělá webový portál, který bude přístupný veřejnosti," řekl ČTK Pavel Marek z Agentury ochrany přírody a krajiny. Na webové stránce tak veřejnost bude moci kliknout na konkrétní jez a zjistit si o něm informace a případně i to, zda se v jeho blízkosti nachází vodní elektrárna.

Výstavbu rybích přechodů platí především evropské fondy, z národních programů pocházejí peníze z Programu revitalizace říčních systémů. Od roku 2001 se podle údajů ministerstva životního prostředí do vybudování téměř 80 přechodů z obou fondů investovalo 338 milionů korun.

"Pohyb ryb je jejich základním životním projevem a dá se říct, že každá ryba v nějaké fázi života migraci vykonává, ať už jsou to běžné přesuny za potravou," uvedl Marek. Přesouvá se například i v případě znečištění nebo po povodních.

Statistiky jezů nižších než jeden metr neexistují, přestože se podle Marka za posledních deset let situace zlepšila. "Dá se říct, že pro ryby příčná bariéra o velikosti dvaceti třiceti centimetrů přestavuje problém," konstatoval.

Prostupnost vodních toků ovlivňuje i to, jak se s vodami nakládá, například pro energetické účely, což snižuje vodu v korytě. V sušších obdobích je to pro přežití vodních živočichů zásadní. Ochránci proto budou sledovat i hydrologické podmínky v určitých lokalitách, vliv sucha nebo povodní především na vzácné a chráněné druhy ryb.

Z projektu, který potrvá do jara příštího roku, by měl vzejít návrh kompenzačních opatření, která nejen rybám, ale i dalším vodním a na vodu vázaným organismům pomohou kritická období přečkat. Poznatky plánují ochranáři podle Marka porovnat se zkušenostmi z ciziny a chováním vodních toků v krajině nepozměněné člověkem.

Agentura spolupracuje s ministerstvem životního prostředí a Výzkumným ústavem vodohospodářským T. G. Masaryka, který dlouhodobě aktualizuje koncepci zprůchodňování říční sítě. Vědci ryby i čipují a vybavují vysílačkami, aby je mohli lépe sledovat.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist