https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-na-jihu-moravy-vyrezavaji-nalety-ve-vyznamnych-lokalitach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody na jihu Moravy vyřezávají nálety ve významných lokalitách

13.2.2022 01:55 | BRNO (ČTK)
Stránská skála patří k botanicky nejzajímavějším a floristicky nejbohatším lokalitám na území Brna, roku 1978 byla vyhlášena národní přírodní památkou.
Stránská skála patří k botanicky nejzajímavějším a floristicky nejbohatším lokalitám na území Brna, roku 1978 byla vyhlášena národní přírodní památkou.
Foto | Dezidor / Wikimedia Commons
Ochránci přírody spolu s dobrovolníky na jihu Moravy vyřezávají nežádoucí dřeviny v evropsky významných lokalitách. Pracují například na brněnské Stránské skále, na Pálavě na Stolové hoře či Děvíně nebo na Pouzdřanské stepi na Břeclavsku. Pro tyto účely hledají další dobrovolníky, informoval za projekt LIFE South Moravia Pavel Pechoušek.
 

Vyřezáváním náletových dřevin ochránci podporují růst a populaci cenných teplomilných biotopů a také na ně vázaných druhů, například koniklece velkokvětého, kosatce nízkého nebo kavyly. "Jedná se o vzácná stanoviště, jako jsou subpanonské stepní trávníky, panonské sprašové trávníky a skalní stepi, což jsou jedny z nejohroženějších biotopů nejen v ČR, ale i v celé Evropě," uvedl Marek Fügner ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody ONYX.

Na pracích se podílejí zaměstnanci projektu, dobrovolníci ze střediska ekologické výchovy Kaprálův mlýn a nově i brněnský spolek Rezekvítek, který se ochraně přírody věnuje přes 30 let. "Od ledna pracujeme na Stránské skále, kde se provádí výřezy v okolí skalek a skalních plošin. Nejde ale o to jen křoviny vyřezat. Pokácenou hmotu je potřeba vytahat a zlikvidovat, nejlépe spálit. Také je nutné zatřít pařízky herbicidem, aby dále neobrážely a plochy znova nezarůstaly," uvedl koordinátor prací a manažer lokalit Vilém Jurek.

V tomto týdnu ochránci přírody pracovali například na Pálavě na Stolové hoře. Zároveň hledají další dobrovolníky, kteří by se na pracích podíleli. V případě zájmu se mohou přihlásit na telefonu 605 526 958.

Například Stránská skála patří k botanicky nejzajímavějším a floristicky nejbohatším lokalitám na území Brna, roku 1978 byla vyhlášena národní přírodní památkou. Řadí se mezi nejstarší sídliště člověka typu Homo erectus v Evropě. Stolová, neboli Tabulová hora, je mohutný vápencový kopec s téměř dokonale rovnou vrcholovou plošinou. Jde o přírodní rezervaci. Rostou v ní vzácné a ohrožené druhy rostlin, především hvozdík Lumnitzerův, koniklec velkokvětý, kosatec písečný či šalvěj etiopská.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

13.2.2022 07:56
Ale to zřejmě nejsou ti, co k nějaké akci potřebují tv kamery, že.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.2.2022 08:35 Reaguje na smějící se bestie
Lidé z ČSOP, Botanického ústavu AV ČR nebo střediska ekologické výchovy Kaprálův mlýn skutečně kamery nepotřebují. Stejně jako je nepotřebují žádní jiní ochránci přírody.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2022 09:55 Reaguje na Slovan
A ti, co se přivazovali nejen na Šumavě ke stromům + další se podobné předvádění, byli tedy kdo ? !
Odpovědět
Sl

Slovan

13.2.2022 12:42 Reaguje na smějící se bestie
Co to plácáte? Za to, že ta akce na Šumavě vyvolala zájem TV přeci nemohou ochránci bojující proti nelegální činnosti tehdejší správy. Kdyby podobný zájem vyvolala akce popisovaná v článku, taky byste si je zaškrtl v kolonce “ochranáři potřebující k činnosti TV”?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2022 13:02 Reaguje na Slovan
Počátek kůrovcové kalamity, nejen na Šumavě !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.2.2022 15:07 Reaguje na smějící se bestie
Já bych si dovolil trochu osvěty. Vedení NP Šumava zareagovalo až v době, kdy byla kůrovcová kalamita na ústupu. Vzhledem k tomu, že park tehdy vedl bývalý ministr dopravy Stráský, který možná byl ekonom, ale určitě nebyl přírodovědec, chtěl nechat napadené lokality vykácet. Nakonec, pod tlakem nejrůznějších ochranářských aktivit ustoupil a část pozemků se ponechala bez kácení. Podobně postupovali i v Bavorsku a ukazuje se, že ten les si s tím poradil sám. Něco jiného je samozřejmě v komerčním lese, který je zaměřen na zisk.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

14.2.2022 19:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale v Bavorsku ten pokus s kůrovcem prováděli na 1000 ha, našim ochránců to bylo málo a tak se k tomu vyčlenilo 5 000 ha a to byl začátek kůrovcové kalamity. Petrův Zdar
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.2.2022 12:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ta Bavorská část Šumavy má na většině území podstatně jiné klimatické podmínky dané například rozdílnou expozicí. Tedy zastoupení smrku je tam nižší. Ale to se vědělo již hodně dávno.
Odpovědět
va

vaber

13.2.2022 09:00
vyřezáváním dřevin zajištují ochránci větší vysušování krajiny a chudáčkům ptáčkům berou úkryty, to asi krajina potřebuje,
ochránci chyběli v prvohorách a tak se nám nedochovaly druhy co tenkrát rostly a žily,
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.2.2022 16:52 Reaguje na vaber
1+
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.2.2022 05:44 Reaguje na vaber
Příroda není jenom les. Existují i stepní partie, kde se dříve o likvidaci stromových náletů starali velcí kopytníci. Kdyby totiž tyto partie zarostly lesem, celá řada cenných druhůze stepního společenství by zanikla. A protože kupříkladu koniklece jsou cennější než nálet bříz, lip a dalších stromů, je třeba to likvidovat ručně. Velcí kopytníci byli vybiti a dneska se v malém počtu vyskytují většinou za plotem v nějakých rezervacích nebo zoologických zahradách..
Odpovědět
va

vaber

14.2.2022 08:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
v tom případě by si ochránci měli nasadit kopyta a nové zuby jako mají kopytníci na žvýkání a pochutnat si na rostlinách co jim chutnají a ty co jim nechtnají nechat být ,protože pilou kopytníky nenahradí
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.2.2022 11:32 Reaguje na vaber
Mezi námi, ta pila je na dvě věci. Uřežete stromek a za dva roky řežete znova, jenže těch výhonů je z něj více. Dva, tři, pět,... To chce krumpáč a ten stromek vykopnout i s částí kořenového systému. Je to sice namáhavější, ale ušetřím si práci v budoucnu.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

14.2.2022 19:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak ty stepní partie v uvedené oblasti včetně ohrožených rostlin se zachovali především díky tomu, že tam už před rokem 1885 byla obora. A v té oboře na 299 ha bylo až 400 dańků,140 muflonů, srnčí, ještě před 30 roky se tam střílelo 150 zajíců ročně a od roku 1953 tam přibyla i koza bezoárová. Ta unikátní flora se tam zachovala především díky tomu. Otázka ovšem je, jak pod vedením zelených soudruhů tam bude ještě dlouho. Petrův Zdar
Odpovědět
Pe

Petr

13.2.2022 09:23
"Nejde ale o to jen křoviny vyřezat. Pokácenou hmotu je potřeba vytahat a zlikvidovat, nejlépe spálit."

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/paleni-v-ohnistich-extremne-znecistuje-ovzdusi-potvrdilo-mereni-na-jihu-moravy
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 11:03 Reaguje na Petr
Vy nechápe jednu věc! Někdo může, jiný nesmí. 70 let trampského
tábořiště v lomu ochranáři zrušili kvůli broukům a ještěrkám,
které tam s námi žily doteď. Teď tam vysekávají nálety, kterými
jsme topili na ohništích a na pracně udržovanou louku v lomu
rozházeli kamení údajně jako úkryty pro brouky a ještěrky. Jó
a taky tam osadili lavičku a tabuli s nápisem, že je to vše
investováno z fondů EU. Za nás to bylo bez lavičky, tabule,
bez odpadkového koše i bez odpadků a zadarmo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2022 13:03 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.2.2022 14:39 Reaguje na Břetislav Machaček
V Brně jsem bydlel do roku 1992. Ale na Stránské skále jsem byl jen párkrát. Se mi zdá, že to byly společné akce ČSOP a Brontosaurus. Jo to bylo tenkrát.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 19:42 Reaguje na Michal Ukropec
Já popisoval lom z Beskyd.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

13.2.2022 16:19
Opravdu bohulibá činnost, příští rok z každého vyřezaného proutku budou tři, protože kořínek zůstane, za dva roky už to tam nepoznáte. Tuto činnost pak bude nutno opakovat každý rok. Plevel je také třeba likvidovat i s kořenem. Ale ochránci přírody to ví jistě nejlépe.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.2.2022 17:14 Reaguje na Alena Lyskova
Píší zatírat herbicidem. Většina neobrazí.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

13.2.2022 17:44 Reaguje na Slavomil Vinkler
Herbicid patří do přírody??? Petrův Zdar
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.2.2022 19:51 Reaguje na Jan Knap
Samozřejmě. V rukou ochranáře patří biocidy do každé rezervace. No ještě větší gól je to zbytečné pálení. Co tak to vytahat, nechat poštěpkovat a nabídnout třeba teplárně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 20:15 Reaguje na Jarek Schindler
Ono to není třeba ani štěpkovat, ale nechat někde
na hromadách zetlít. Do té doby to může sloužit
k hnízdění drobných pěvců a při tlení plazům
a ještěrkám jako inkubátor a zimoviště.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.2.2022 21:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Taky to poslouží ježkum.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.2.2022 10:49 Reaguje na karel krasensky
Ale pánové, dát to na hromady by bylo moc jednoduché. Navíc, najděte si proč se například musí vyvážet vyřezaná kleč z horských partií Jeseníků. Tady bude důvod podobný. Mě jde spíš o ten dvojí ochranářský metr. Někde "čmoud" prostě nevadí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2022 20:10 Reaguje na Jan Knap
To je to, co popisuji: někdo může, jiný nesmí. Kdo
je vyvolený, tak může plašit i zvěř v době hnízdění
a u výchovy mláďat, protože přece provádí "výzkum"!
Umístí k hnízdu fotopast a denně chodí kontrolovat,
co se událo nového. V zimě jí dá ke krmelci a chodí
kontrolovat, zda tam nechodí i šelmy a ke kameře na komíně čápům(nebo sobě?) přisvěcují v noci světlem.
Pak se hádají o uklované čápě a kolik ptáků kvůli "výzkumu" už opustilo hnízda nepřiznají. A ani to kolik zbytečně odnesou mláďat do záchranných stanic kvůli tomu, že se pouze mylně domnívali, že jsou trvale opuštěná. Nejlepší jsou ochranáři pejskaři,
kteří s nimi chodí v zimě ke krmelcům a na jaře
je nechávají pobíhat mimo cesty, aby vyplašili,
co chtějí ochránci-výzkumníci vidět. Měl jsem
to za zlé i některým myslivcům, ale to kolik se
"vyrojilo" v poslední době ochranářů amatérů překonalo už vše.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2022 20:42 Reaguje na Břetislav Machaček
1**
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.2.2022 21:10 Reaguje na Jan Knap
1+
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

13.2.2022 17:50
Myslel jsem, že podle tvrzení některých ochránců je u nás tolik spárkaté, že ve volné přírodě nemůže nic vyrůst. A není to náhodou ta stejná oblast, kde se dokázalo, že jde vytvořit ochranářské perpetuum mobile tím, že se zlikvidovala Koza Bezoárová ,která to tam udržovala zdarma ,aby se posléze začala oblast za dotace vypásat hospodářskými zvířaty??? Dotace-vypásat-dotace-vypásat-dotace-vypásat. Petrův Zdar
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.2.2022 18:00
Tak ochranáři ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody ONYX budou asi pěkná hovada když neví, že "Pálení rostlinného odpadu v otevřených ohništích extrémně znečišťuje ovzduší". Žádní ochranáři ale čmoudi.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist