https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vybudovali-u-zasove-na-vsetinsku-tune
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vybudovali u Zašové na Vsetínsku tůně

16.12.2022 01:53 | VSETÍN (ČTK)
Foto | Miroslav Dvorský / ČSOP
Ochránci přírody vybudovali u Zašové nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku tůně. Vznikly při revitalizaci mokřadu, na projektu spolupracovali i studenti Střední zemědělské školy z Rožnova pod Radhoštěm, sdělil ČTK Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).
 

V údolí Rožnovské Bečvy u zašovského hřbitova byla neudržovaná podmáčená louka. "Vzhledem k tomu, že se v okolí nenachází žádná vodní plocha, přišlo nám žádoucí z hlediska posílení biodiverzity i zadržování vody v krajině vytvořit na lokalitě několik tůněk," uvedl Miroslav Dvorský ze Severomoravského regionálního sdružení ČSOP.

"Věděli jsme, že na pozemku se nevyskytují žádné cenné druhy rostlin, které by záměr ohrozil, naopak v širším okolí byl potvrzen výskyt skokana hnědého, skokana štíhlého a kuňky žlutobřiché, letos na jaře jsme poblíž pozorovali bekasinu otavní. Ti všichni by úpravu mokřadu uvítali," uvedl Dvorský.

S kosením několik let neudržované plochy pomohli studenti rožnovské školy. Bagr vyhloubil tůně, které budou vhodné pro rozmnožování obojživelníků i vodních bezobratlých živočichů. Dvě tůně mají rozměry 15 krát osm metrů, jedna menší osm krát šest metrů. Jde o mělčí tůně s proměnlivou hloubkou vody, průměrná hloubka nepřesahuje 50 centimetrů. Tůně přirozeně navazují na mokřadní louku. Na několika místech ochránci vytvořili mělké podmáčené plochy, které budou vyhovovat například bahňákům v době tahu.

Projekt byl součástí spolupráce mezi ČSOP a Nadačním fondem Veolia na ochranu mokřadů. Na Valašsku ochránci loni obnovili také mokřad Rybníky u Hrachovce, který patří k významným mokřadním lokalitám, žijí tam vzácní a ohrožení živočichové. Ochránci přírody tam obnovili čtyři zarostlé tůně a vybudovali jednu novou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

16.12.2022 07:18
On vám tam někdo hodí vidle, rybičky.
Odpovědět
HH

Honza Honza

28.12.2022 09:50
kdyby tak bylo: v bezzásahovém NP, kde je zákaz kácení stromů, bylo vykáceno 2 ha lesa (dřevo klidně odvezeno a zpeněženo, ale i klidně ponecháno v lese), byl na potůčku zřízen 2 ha močál, potůček byl přehražen a bylo vybagrovány dvě tůně 15x8 m. To by bylo!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist