https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vysadi-do-konce-listopadu-v-poodri-na-400-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vysadí do konce listopadu v Poodří na 400 stromů

20.10.2020 16:27 | BRAVANTICE (ČTK)
Nová stromořadí dubů, vrb či topolů vzniknou na Novojičínsku v Bravanticích a Hladkých Životicích a na Ostravsku ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Ilustrační obrázek
Nová stromořadí dubů, vrb či topolů vzniknou na Novojičínsku v Bravanticích a Hladkých Životicích a na Ostravsku ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Ilustrační obrázek
Ochránci přírody vysadí do konce listopadu v Poodří téměř 400 stromů. Nová stromořadí dubů, vrb či topolů vzniknou na Novojičínsku v Bravanticích a Hladkých Životicích a na Ostravsku ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Mají udržovat pestrou krajinu a vytvářet nové biotopy pro chráněné druhy živočichů, především brouka páchníka hnědého. ČTK to sdělil Jiří Kaňa, mluvčí spolku Arnika, který stromy vysazuje ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Studénka.
 

"První roky po výsadbě rozhodují o přežití, a proto poskytneme sazenicím maximální péči. S místními budeme mladé stromky zalévat, ochráníme proti okusu a před vyvrácením nebo vyměníme sazenice, které se neujaly," uvedla Marcela Klemensová z Arniky.

Ochránci přírody budou vysazovat nejprve v sobotu 24. října 200 stromků v Bravanticích. Následovat bude 4. listopadu 80 stromků ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, 7. listopadu 80 stromků opět v Bravanticích a 14. listopadu 30 stromků v Hladkých Životicích.

Loni ochránci v přírody v Poodří vysadili 360 mladých dubů a hrušní. Pomáhali jim při tom žáci místních základních škol, hasiči a dobrovolníci. "Pandemie covidu 19 zasáhla, a proto si nyní ochránci přírody budou muset vystačit i bez pomoci žáků místních základních škol a většiny dobrovolníků," uvedl Kaňa.

Výsadba je součástí pětiletého projektu na záchranu ohroženého brouka páchníka hnědého, který žije v dutinách stromů. Projekt v Poodří začal v roce 2018, do roku 2023 mají ochranáři vysadit více než 1500 stromů. Po dohodě s majiteli je sázejí i na soukromých pozemcích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

20.10.2020 17:51
400 kusů stromů? To snad nikdo nemůže brát vážně. To by si, jako lesní dělníci a dělnice, nevydělali ani na slanou vodu.
Odpovědět

Jirka Černý

20.10.2020 20:03
Vysadit to zvládne skoro každý, uzalejvat je to horší, obvzlášť na některých lokalitách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist