https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vysazeli-v-poodri-na-200-mladych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vysázeli v Poodří na 200 mladých stromů

20.4.2020 00:24 | STUDÉNKA (ČTK)
Arnika do roku 2023 vysadí v Poodří více než 1500 stromů, mezi nimiž budou topoly, duby, vrby a staré odrůdy hrušní.
Arnika do roku 2023 vysadí v Poodří více než 1500 stromů, mezi nimiž budou topoly, duby, vrby a staré odrůdy hrušní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Libosvár / Arnika / ZO ČSOP Studénka
Ochránci přírody vysázeli od března do poloviny dubna na Novojičínsku v Poodří na 200 mladých stromů. Nová stromořadí dubů rostou podél polních cest v Hladkých Životicích a duby a hrušně ve Velkých Albrechticích. Jde o základ pro budoucí krajinné prvky a biotopy pro ohrožené živočichy. Sdělil mluvčí organizace Arnika Jiří Kaňa.
 

Kvůli pandemii koronaviru tentokrát ochránci přírody vysazovali stromy bez dobrovolníků a žáků místních základních škol, kteří jim jinak pomáhají. "Práce to nebyla jednoduchá, ale šla nám od ruky. Snad také brzy sprchne. Jarní výsadby jsou u konce," uvedl Petr Libosvár ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Studénka.

V Hladkých Životicích sázeli ochránci stromy na obecních pozemcích a ve Velkých Albrechticích na pozemku, který navazuje na Evropsky významnou lokalitu Poodří. "Zatímco v jiných letech je touto dobou krajina Poodří částečně zaplavena, letos se muselo kvůli nedostatku srážek zalévat už při výsadbě. S ošetřováním stromů v budoucnu budou pomáhat obce, hasiči a další místní spolky," uvedl Kaňa.

Loni Arnika a ČSOP s dobrovolníky vysadily v Poodří 360 mladých dubů a hrušní. Projekt začal v roce 2018, do roku 2023 tam ochranáři vysadí více než 1500 stromů, mezi nimiž budou kromě dubů a starých odrůd hrušní také topoly a vrby. V dutinách stromů v budoucnu najdou domov ohrožené druhy živočichů, například chráněný brouk páchník hnědý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jakub Brenn

20.4.2020 14:27
Kéž by vám tam zapršelo, ať to neuschne!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist