https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-zadaji-lidi-aby-jim-pomohli-zmapovat-pohyb-losa-evopskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody žádají lidi, aby jim pomohli zmapovat pohyb losa evropského

24.10.2017 10:19 | JIHLAVA (ČTK)
Ochránci přírody chtějí zmapovat pohyb losa evropského, který byl v posledních dvou týdnech několikrát spatřen ve východních Čechách.
Ochránci přírody chtějí zmapovat pohyb losa evropského, který byl v posledních dvou týdnech několikrát spatřen ve východních Čechách.
Ochránci přírody chtějí zmapovat pohyb losa evropského, který byl v posledních dvou týdnech několikrát spatřen ve východních Čechách. O pomoc žádají veřejnost. Pokud se asi tříletému samci losa podařilo překonat dálnici, mohl by se pohybovat v oblasti Přerovska a Zlínska. Mohl se ale také vrátit do lesů Vysočiny, sdělil dnes Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).
 

Naposled lidé losa viděli před týdnem nedaleko dálnice u Olšan na Olomoucku, předtím byl spatřen na Svitavsku. Za necelé dva týdny překonal vzdálenost přes 150 kilometrů. "Budeme rádi, když nás lidé na jeho výskyt upozorní," uvedl Hlaváč.

Informace o tom, kudy se velcí savci krajinou pohybují, by měly pomoci při jejich ochraně. Slouží k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde je potřeba průchod zabezpečit kupříkladu pomocí ekoduktů. Jde o speciální přemostění umožňující migraci zvěře. Podle dřívějších informací Ředitelství silnic a dálnic by tyto ekodukty měly v nejbližších letech vznikat i u dálnice D1 na Vysočině.

Pro velké savce je podle dnešní zprávy AOPK prostupnost krajiny klíčová, protože potřebují velký životní prostor. Dálnice překonávají velmi obtížně. "Přitom pro přežití naší populace losů, která žije u Lipna, je zásadní, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska," uvedl Hlaváč. V posledním roce ale byly zaznamenány i tři případy sražených losů na místních komunikacích na Šumavě.

Los evropský patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě byl lidmi vyhuben, v minulém století se tam začal opět šířit z Polska. V Česku žije nejvíc losů na Šumavě, na pravém břehu Lipna. Jde asi o 15 jedinců. Počty těchto zvířat podle ochránců ale opět klesají. Ohrožují je pytláci i budování různých bariér v krajině.

Případná pozorování mohou lidé zasílat na emailovou adresu vaclav.hlavac@nature.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist