https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-vykoupili-pozemky-v-prirodni-rezervaci-u-zitkove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci vykoupili pozemky v přírodní rezervaci u Žítkové Video

7.5.2020 00:24 | ŽÍTKOVÁ (ČTK)
V lokalitě roste řada vzácných rostlin včetně orchidejí.
V lokalitě roste řada vzácných rostlin včetně orchidejí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vykoupil za pomoci sbírky Místo pro přírodu pozemky v přírodní rezervaci Hutě u Žítkové na Uherskohradišťsku, která leží v Bílých Karpatech. V lokalitě roste řada vzácných rostlin včetně orchidejí. Ochránci přírody tak chtějí zajistit, že rezervaci nezničí třeba nevhodná komerční aktivita. V tiskové zprávě to v úterý uvedl koordinátor sbírky Jan Moravec. Rozloha koupených pozemků je zhruba 0,75 hektaru.
 

O lokalitu pečují členové a příznivci základního článku Hnutí Brontosaurus. Každoročně tam pořádají dobrovolnické tábory, při nichž nejcennější části rezervace ručně kosí. "Mohlo by se zdát, že vykupovat pozemky v rezervaci je zbytečné, že existence rezervace je dostatečnou ochranou. Jenže zkušenosti z poslední doby ukazují, že tomu tak být nemusí. Proti vlastníkovi, který nectí zákony, je i státní ochrana přírody často krátká," uvedl Moravec.

Hnutí Brontosaurus se podle jeho člena a docenta botaniky na Masarykově univerzitě v Brně Michala Hájka stará o Hutě už 30 let. "Riskovat jejich zničení nějakou nevhodnou komerční aktivitou, to bychom nepřenesli přes srdce. Když se před časem objevil jeden z klíčových pozemků na prodej, neváhali jsme a sami jsme si ho za vlastní úspory koupili. Když byl nyní na prodej další, naše finance na to již nestačily, a tak jsme požádali o pomoc Český svaz ochránců přírody," uvedl Hájek. Jelikož se část nejcennějšího území s hojným výskytem orchidejí nachází mimo hranice přírodní rezervace, další výkupy na Hutích by ochránci rádi směřovali tam.

Hutě jsou podle ČSOP pestrou mozaikou bývalých pastvin a květnatých luk s rozptýlenou zelení, starých ovocných sadů, lesíků a pramenišť s mokřady. Potkávají se tam teplomilné i podhorské druhy rostlin a živočichů.

"Zejména co se rostlin týče, patří Hutě k druhově nejbohatším lokalitám v Evropě. Vedle celé řady orchidejí tu roste například hořeček žlutavý karpatský, tolije bahenní, bařička bahenní či nenápadná kapradina hadí jazyk. Z živočišné říše lze uvést alespoň motýla perleťovce dvouřadého, který se u nás nevyskytuje nikde jinde než právě na jihovýchodní Moravě, vzácné šneky vrkoče bažinného a útlého či užovku stromovou, našeho nejvzácnějšího hada," doplnil Moravec.

Český svaz pozemky vykupuje v projektu Místo pro přírodu. Za 17 let díky penězům od stovek dárců vykoupil více než 150 hektarů pozemků. O místa se starají pozemkové spolky, které jsou neziskovými organizacemi. Hnutí spolků zastřešených svazem ochránců zahrnuje v Česku více než 60 organizací.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

7.5.2020 12:25
Poprvé dostávám informaci, že někteří ochránci jsou ochotní půdu vykupovat a spravovat ve vlastní režii (ne tak úplně vlastní, ale aspoň si na to musejí někde sehnat peníze). Překvapivé, ale je to tak v pořádku. Pro spoustu jiných ochránců přírody to je dobrý příklad.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 08:28 Reaguje na Marcela Jezberová
Nechcete myslet jen na sebe a chcete chránit tuto planetu před ostatními (nezodpovědnými) lidmi a jejich egocentrismem? Kupte si pozemky a dejte nám pokoj....

Tímto jasně ukazujete svůj postoj i hodnotový žebříček...
Odpovědět
ig

8.5.2020 19:46
Tomuhle fandím, to je nejvyšší level ochrany přírody :-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 08:29 Reaguje na
Nemusíš pro to nic udělat, tak se ti to líbí... no to nepřekvapuješ....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist