https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-brezna-povede-ceskou-inspekci-zivotniho-prostredi-petr-bejcek-chce-ji-vratit-ztracenou-reputaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od března povede Českou inspekci životního prostředí Petr Bejček, chce jí vrátit ztracenou reputaci

17.2.2023 14:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ministr životního prostředí Marian Jurečka a nově jmenovaný ředitel České inspekce životního prostředí Petr Bejček.
Ministr životního prostředí Marian Jurečka a nově jmenovaný ředitel České inspekce životního prostředí Petr Bejček.
Zdroj | MŽP
Od března 2023 bude řídit Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) nový ředitel Petr Bejček. Do funkce jej dnes na základě rozhodnutí o jmenování, které vydala státní tajemnice MŽP Simeona Zikmundová, jmenoval ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Bejček chce České inspekci životního prostředí vrátit reputaci a proměnit ji v moderní digitalizovanou instituci. Informuje o tom ministerstvo životního prostředí.
 
„Česká inspekce životního prostředí by měla být vysoce profesionalizovaným úřadem s dobře nastavenými fungujícími procesy, které budou maximálně digitalizované. Chceme zdravé životní prostředí pro nás, naše děti a budoucí generace, proto musí být legislativa životního prostředí důsledně dodržována,” uvedl ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že příchod nového ředitele ČIŽP v něm vzbuzuje vysoká očekávání.

Petr Bejček v rámci resortu životního prostředí profesně působil téměř 8 let, konkrétně v Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. „Pan ředitel profesně ovládá oblast správního práva, práva životního prostředí i personálně-právní agendu. Jako státní tajemník na Ministerstvu financí navíc prokázal, že disponuje značnými manažerskými zkušenostmi. Přeji mu mnoho úspěchů a energie. Od havárie na Bečvě leží na České inspekci životního prostředí stín a je třeba této klíčové instituci dohlížející nad dodržováním zákonů v oblasti životního prostředí vrátit dobré jméno,” dodal Jurečka.

„Je nutné úřad posunout do 21. století a nastavit v něm dobře fungující procesy. ČIŽP řeší ročně stovky havárií a některé případy v minulosti ukázaly, že klíčová je rychlost a včasná a přesná komunikace mezi jednotlivými zainteresovanými subjekty, jako jsou například vodoprávní úřady a Hasičský záchranný sbor ČR. Je namístě revidovat a případně posílit systém pohotovostí a přiblížit řešení nastalých situací krizovému řízení. ČIŽP utrpěla v posledních letech zásadní ztrátu reputace a já bych ji jí rád navrátil,” uvedl nový ředitel Petr Bejček.

Ing. JUDr. Petr Bejček se narodil se v roce 1984 v Českém Brodě. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2011) a Fakultu životního prostředí na České zemědělské univerzitě v Praze, obor regionální environmentální správa (2013). V Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR pracoval od roku 2011, nejprve jako právník v samostatném oddělení právní podpory státní správy. V roce 2013 se stal vedoucím samostatného oddělení právního a veřejných zakázek a od roku 2015 byl ředitelem samostatného odboru právně-personálního. V roce 2018 se stal státním tajemníkem na Ministerstvu financí, kde až doposud řídil sekci o 115 zaměstnancích. Zajišťoval vnitřní chod ministerstva, a to zejména v oblasti státní služby, personální agendy, veřejných zakázek a rozpočtové kapitoly ministerstva. Petr Bejček se věnuje také přednáškové a publikační činnosti v oblasti práva životního prostředí.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) je odborný orgán pověřený dozorem nad respektováním právních předpisů v oblasti životního prostředí. Dohlíží rovněž na dodržování závazných rozhodnutí správních orgánů v oblasti životního prostředí. Česká inspekce životního prostředí byla zřízena v roce 1991 zákonem č. 282/1991 Sb. o České inspekci životního prostředí a její působnosti v ochraně lesa. Česká inspekce životního prostředí vykonává svou činnost v oblasti ochrany přírody, ochrany ovzduší, odpadového hospodářství, podpory inspekční činnosti a chemické bezpečnosti, ochrany lesa i vod.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

17.2.2023 10:44
Hlavně aby měl uskutečnitelnou vizi. Neznám ho, ale držím mu palce.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.2.2023 12:54
No nevím, curriculum vitae ukazuje na právníka, katedrového environmentalistu, personalistu , odborníka na veřejné zakázky... z praxe ŽP nic.

Rád bych se pletl , tak do roka a do dne uvidíme.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.2.2023 15:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.2.2023 12:55
No nevím, curriculum vitae ukazuje na právníka, katedrového environmentalistu, personalistu , odborníka na veřejné zakázky... z praxe ŽP nic.

Rád bych se pletl , tak do roka a do dne uvidíme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2023 12:55
Ten chlap má odpovídající vzdělání i praxi, halvně nebyl nikdy zaměstnacem Agrofertu.
Jenže bude mít problém. Ta paraorganizace je promořena korupcí asi naprosto totálně a tohle zlomit není ajnfach.
Každopádně se mu to může podařit pouze v tom příadě, že budou potrestáni viníci nevyšetření otravy Bečvy, případně podobných, ale ne tak závažných akcí.
Schody se zametají odshora a první máchnutí jsme už zvládli, jen pokračovat...
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.2.2023 18:37
To by šlo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.2.2023 19:24
Výměna šéfa nic neřeší. To je třeba povyhazovat všechny, vyčistit ten Augiášův chlív a začít to budovat od nuly.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist