https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-cernobylske-havarie-uplynulo-30-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od Černobylské havárie uplynulo 30 let

26.4.2016 09:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ke katastrofě došlo během plánovaného pokusu, při kterém došlo k přehřátí a následné explozi jednoho z reaktorů
Ke katastrofě došlo během plánovaného pokusu, při kterém došlo k přehřátí a následné explozi jednoho z reaktorů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Před třiceti lety, 26. dubna 1986, došlo k havárii v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu. Podle mezinárodní stupnice jaderných událostí INES šlo o havárii stupně 7, tedy toho nejvyššího. Exploze a požár černobylské jaderné elektrárny způsobil největší nekontrolovaný únik radioaktivních látek v historii civilního jaderného průmyslu. Podobně závažná havárie nastala už pouze jednou, v japonské elektrárně Fukušima I v březnu 2011.
 

Ke katastrofě došlo během plánovaného pokusu, při kterém se přehřál a následně explodoval jeden z reaktorů. Vina je přisuzována jak špatné konstrukci reaktoru, tak nesprávnému vedení riskantního pokusu a podcenění bezpečnostních opatření v elektrárně.

Radioaktivním spadem byly těžce kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Evakuováno a přesídleno bylo 120 000 lidí lidí. Počet úmrtí v důsledku havárie není jasný, odhady se pohybují od sto až sto padesáti osob po téměř milion. Světová zdravotnická organizace v roce 2005 zveřejnila zprávu o 4000 osobách, které v uplynulých letech zemřely na ozáření z Černobylu.


Dále čtěte: Kolik bylo a bude obětí černobylské havárie

Jak vypadal 1. měsíc po Černobylu v českém tisku?



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist