https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-roku-2014-slo-z-opzp-na-obnovu-mokradu-2-43-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od roku 2014 šlo z OPŽP na obnovu mokřadů 2,43 miliardy korun

18.6.2019 00:22 (ČTK)
Od roku 2014 bylo z Operačního programu životního prostředí na obnovu mokřadů vynaloženo 2,43 miliardy korun, podpořeny byly stovky projektů. / Ilustrační foto
Od roku 2014 bylo z Operačního programu životního prostředí na obnovu mokřadů vynaloženo 2,43 miliardy korun, podpořeny byly stovky projektů. / Ilustrační foto
Foto | Henry / Flickr
Od roku 2014 bylo z Operačního programu životního prostředí (OPŽP) na obnovu mokřadů vynaloženo 2,43 miliardy korun, podpořeny byly stovky projektů. Za posledních 150 let se ale celková délka říční sítě zkrátila o třicet procent, rozloha niv a mokřadů klesla o osmdesát procent. Vyplývá to z údajů, které poskytla Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR). Mokřady, které v současnosti patří pod ochranu státu, pomáhají zadržovat dešťovou vodu a zpomalit její odtok z krajiny.
 

"Jelikož se množství mokřadů výrazně snížilo, dostaly se pod ochranu státu a pečuje o ně tedy stát nebo kraje," sdělila mluvčí AOPK ČR Karolína Šůlová. Významné mokřady po celém světě chrání také Ramsarská úmluva z roku 1971, Česko se k ní přidalo v roce 1990. Z českých mokřadů mezi ně patří například Šumavské slatě, Poodří, Lednické nebo Třeboňské rybníky a další.

Mezi poslední projekty financované z OPŽP patří Národní přírodní památka Pastvisko u Lednice. Na odbahnění tohoto mokřadu a rekonstrukci výpustného stavítka odtoku vody šlo od prosince 2018 do března 2019 od OPŽP 10,15 milionů korun. Za 5,52 milionů korun bylo v roce 2015 revitalizován mokřad Přední a Zadní Bílovské řeky Dyje. V letošním roce by mohly být obnoveny další mokřady této lokality a sice Hrúdy, U jezera, Za hrázkou a Hrubá louka.

Voda z českého území rychle odtéká a méně se vsakuje do země. Zkrácením délky řek a snížením drsnosti koryta se také zrychluje postup povodňové vlny. Přirozeně fungující nivy, tedy louky při vodním toku, jsou podle AOPK prostorem pro rozliv a zpomalení povodně. "Při povodních v roce 1997 zachytily poslední tři větší moravské zbytky lužní krajiny, soutok Dyje s Moravou, Poodří a Litovelské Pomoraví, trojnásobně více vody než všechny přehrady v povodí Moravy a Odry dohromady," stojí v hodnotících zprávách AOPK ČR.

V okolí mokřadů a přirozených řek je vyšší hladina podzemní vody, díky které stoupá objem zadržené vody. Mokřady jsou navázáné na takzvané hydrogeologické kolektory a tvoří s nimi spojitou nádobu. Díky tomu zadržují dešťovou vodu, která se ukládá v hlubokých horninách, a zpomalují odtok vody na povrchu v řádu dnů, v podzemí v řádu měsíců.

Pokud podle AOPK ČR malý mokřad zvýší hladinu podzemní vody o 0,5 metrů na určité ploše, je možné získat 200 metrů krychlových vody v podzemí navíc. Ta bude k dispozici lesu, plodinám i postupnému výparu, který ochlazuje krajinu. Zvýší se i množství pitné vody ve zdrojích nad mokřadem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist