https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-unora-nelze-prodavat-psa-ve-zverimexech-ani-verejnych-mistech.novela-bojuje-proti-mnozirnam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od února nelze prodávat psa ve zverimexech ani veřejných místech. Novela bojuje proti množírnám

18.1.2021 02:10 | PRAHA (ČTK)
>Novela dál zavádí do legislativy pojem množírna. Ta je vymezena podle několika znaků. "Mezi tyto znaky patří chov zvířat v nevhodných podmínkách a zároveň ve větším počtu. Jedná se o takový počet zvířat v daném zařízení, který zvířatům neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické a etologické potřeby. Zavedení nového pojmu do legislativy má zvýšit vymahatelnost a srozumitelnost současné právní úpravy," dodal mluvčí.
>Novela dál zavádí do legislativy pojem množírna. Ta je vymezena podle několika znaků. "Mezi tyto znaky patří chov zvířat v nevhodných podmínkách a zároveň ve větším počtu. Jedná se o takový počet zvířat v daném zařízení, který zvířatům neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické a etologické potřeby. Zavedení nového pojmu do legislativy má zvýšit vymahatelnost a srozumitelnost současné právní úpravy," dodal mluvčí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Od února nebude možné prodávat psy a kočky ve zverimexech nebo na veřejných prostranstvích, chovatelé tří a více fen budou muset vést evidenci. Na nová ustanovení přinesla novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
 

"Ustanovení zákona přímo zakazuje prodej či předání psa nebo kočky na veřejném prostranství. K předávání zvířat z nelegálních chovů v nevhodných podmínkách totiž často dochází na odlehlých parkovištích či jiných místech. Prodejci se tak snaží vyhnout návštěvě kupujícího v místě chovu, která by dotyčného mohla od nákupu odradit a chtějí zůstat v ilegalitě," uvedl Vorlíček. Ve zverimexech se také nebudou moci prodávat primáti.

Novela dál zavádí do legislativy pojem množírna. Ta je vymezena podle několika znaků. "Mezi tyto znaky patří chov zvířat v nevhodných podmínkách a zároveň ve větším počtu. Jedná se o takový počet zvířat v daném zařízení, který zvířatům neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické a etologické potřeby. Zavedení nového pojmu do legislativy má zvýšit vymahatelnost a srozumitelnost současné právní úpravy," dodal mluvčí.

Chovatelé, kteří mají chov psů jako živnost, a chovatelé tří a více fen, byť kastrovaných nebo přestárlých, kteří už nyní musí hlásit své chovy SVS, budou mít novou povinnost. "Budou muset nově vést evidenci prodaných a darovaných štěňat a poskytnout při prodeji štěňat novému chovateli informace o krmení štěněte a péči o něj. Záznamy o narozených štěňatech budou chovatelé muset zapisovat do tzv. evidenčních listů. Tyto evidenční listy budou povinně uchovávat tři roky od konkrétního vrhu. Kopii evidenčního listu dostane nový majitel ke kupovanému štěněti," uvedl Vorlíček.

Formuláře by se měly postupně objevovat mimo jiné na stránkách ministerstva zemědělství. Další podmínky pro chovy psů a koček stanoví vyhláška, která by měla začít platit od ledna příštího roku.

Předloni Komora veterinárních lékařů odhadovala, že je v ČR kolem dvou milionů psů. Podle tehdejšího průzkumu Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit má psa ve své domácnosti až 40 procent Čechů. Ti za něj v průměru utratí 15.794 Kč za rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

18.1.2021 06:15
To je zas paskvil a navrch jak jinak přibylo další lejstro, slyšel jsem názor že bude mnohem hůře protože je potřeba zajistit pracovní místa pro nanicovatou generaci která je samý titul z prakticky nesmyslných oborů a tak z nich jde vyrobit jen úředníky na postech nepodstatných pro chod společnosti.
Začíná to dávat smysl.
Ale co si stěžuju, na základě tohoto zákona jsem manželce a holce zatrhnul další vymetání psích útulků protože jsme těsně pod kritickým číslem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.1.2021 06:53 Reaguje na Jirka Černý
Jenom tak přemýšlím, kdo tu další generaci bude živit, když stát pohřbívá soukromé podnikání a rozšiřuje řady státních úředníků.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.1.2021 06:58
Bude to stejné jako s převodem vytunelovaných firem na nějakého bezdomovce. Množírny se domluví s nějakou "tetou", která za pár kaček klidně poskytne byt na předání štěněte. Koza se nažere a vlk zůstane celý.
Odpovědět

Jirka Černý

18.1.2021 11:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to další krok jak existující problém přenést z neschopného státního aparátu na občana. Jasně že v tom půjde vymyslet kde co a prakticky to bude komplikace jen pro slušné lidi. Co je to za záruku předání mimo veřejné prostranství, už teď mně napadají asi tři možnosti jak to snadno obejít. Co jsme nechávali štěňata tak po zamluvení dostal budoucí majitel přístup na webkameru co byla u štěňat a bylo, vpodstatě to byla reakce na to když při prvních stěnatech manželka každý večer dvě hodiny fotila, rozesílala a komunikovala což dost ukrojilo z jejího času.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.1.2021 11:23 Reaguje na Jirka Černý
Dobrý systém, akorát náš impotentní stát se na to nevzmůže. Ten akorát vymyslí další lejstra, aby bylo zapotřebí hodně dalších úředníků.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.1.2021 07:28
Obchod se zvířaty bych zakázal až na výjimky celkově... není o nic ospravedlnitelnější než obchod s lidmi....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.1.2021 08:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Takže každý, kdo by chtěl mít doma třeba akvárium s rybičkami, by utřel hubu. A nenapadá Vás, že takovým zákazem by se akorát rozšířil černý trh? Bylo by to jako v USA v době prohibice. V době prohibice začali chlastat i ti, kteří před tím k alkoholu ani nečichli, protože to nebylo zakázané ovoce.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.1.2021 16:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano, utřel hubu. A nejen hubu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.1.2021 14:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Takže když se vám ta havěť rozmnoží .. od pavích oček v akvárku po šarpeje s rodokmenem, tak s tím uděláte co? Rozdáte zadarmo? Utratíte? Rozšíříte chov a budete mít za pár let plný kvartýr akvárií a 30 psů na zahradě?

Kua Kašpárek, aspoň někdy přemýšlejte ... jen to zkuste.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.1.2021 12:44
Nová opatření považuji za krok správným směrem. Více lidí si aspoň uvědomí, že množírny jsou zločineckým podnikáním, a sníží se poptávka po takto „levněji“ nabízených zvířatech. Provozovatelům množíren se ztíží jejich nekalé obchodování se zvířecím utrpením. Zároveň to některé z těchto „podnikatelů“ přinutí zlepšit podmínky chovaným zvířatům.
Odpovědět

Jirka Černý

18.1.2021 15:26 Reaguje na Majka Kletečková
Vy jste opravdu naivní, množitel si maximálně udělá doma trochu pořádek a v jedné místnosti nasimuluje šťastný psí domov který to štěně zažije tak hodinu? Myslíte že vás protáhne po celém baráku včetně sklepa? Spíš asi ne že? Naopak z důvodu utajení před okolím na tom ve výsledku můžou být množená zvířata o dost hůř.
Řešení samozřejmě existuje a to kvalitní policejní práce která by byla schopná odhalit vysoké procento případů, ti lidé používají internetové bazary, několik telefonních čísel atd. je spousta indicií jak je identifikovat jako každého kdo něco rozjel ve velkém a odlišit od někoho kdo prodá jeden vrh ročně. Ale asi je to moc práce, lepší je vymyslet další lejstro, obvzlasť když se najde někdo kdo tomu ještě zatleská.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.1.2021 16:34 Reaguje na Jirka Černý
Vraždit je také zakázané a přesto to vrazi stále dělají. To, že je něco zakázané a přesto se to občas děje, nemůže být argument proti zákazu jako takovému. Je dobře, že jste popsal jak lze ten správný zákaz obcházet, snad se z Vašeho popisu poučí orgány činné v trestním řízení.
Odpovědět

Jirka Černý

18.1.2021 18:35 Reaguje na Jiří Daneš
Popravdě myslím že ten zákon ve výsledku dosáhne jen toho že bude mnohem těžší nějakou množírnu odhalit, pro lidi co na tom vydělávají rance peněz to bude jen dobrá investice do vlastní bezpečnosti. Nepředpokládám že by policajty na kriminálce nenapadlo to co mně, naopak budou mít variant podstatě víc.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.1.2021 16:36 Reaguje na Majka Kletečková
Tentokrát zcela s Vámi souhlasím. "Jirka Černý" je buď trouba, nebo má také množírnu psů.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.1.2021 16:55 Reaguje na Jiří Daneš
To jsou myšlenkové pochody!!! Tady Jirka Černý je trouba nebo má množírnu? O dvě minuty vejš mu dáváte zapravdu a ještě básníte, že se někdo poučí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.1.2021 05:51 Reaguje na Jiří Daneš
Kdyby byl Jirka Černý trouba, tak by jásal nad úpravou legislativy a pokud by byl množitel, tak by tvrdil, že ty množírny jsou v pohodě a není třeba proti nim zasahovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist