https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-zacatku-roku-zabili-vlci-v-beskydech-66-ovci-vyrazne-vic-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od začátku roku zabili vlci v Beskydech 66 ovcí, výrazně víc než loni

22.7.2022 19:06 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Od začátku roku zabili vlci v Beskydech 66 ovcí, z toho polovinu v červenci. V tomto období útoků na hospodářská zvířata ve zdejších horách přibylo, loni jich bylo minimum. Nárůst pravděpodobně souvisí s tím, že se tamní smečka rozrostla minimálně o dvě vlčata. Rodiče pak ve snaze mladé uživit, loví co nejsnadněji dostupnou kořist. ČTK to řekl Miroslav Kutal z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.
 

"V posledních týdnech došlo na Jablunkovsku k nárůstu počtu škod způsobených vlky na hospodářských zvířatech, zejména ovcích. Souvisí to zřejmě s narozením vlčat, které se ve Slezských Beskydech podařilo potvrdit v rámci terénního monitoringu Hnutí DUHA a Mendelovy univerzity. Rodičovský pár se nyní nachází v obtížném období, kdy musí uživit mláďata, která zatím nedovedou sama lovit. Přirozeně proto vyhledává nejsnáze dostupnou potravu," uvedl Kutal.

Na sociálních sítích a v místních médiích se objevily informace až od 200 zabitých ovcích. Hnutí DUHA proto požádalo město Jablunkov o data, týkající se škodních událostí způsobených vlky na hospodářských zvířatech v tomto správním obvodu. "Z dodaných informací vyplývá, že od začátku roku do 14. července bylo ve správním obvodu Jablunkov vlky zabito nebo muselo být po útoku utraceno 66 ovcí a 13 ovcí bylo zraněno. V červenci, kdy škody za krátké časové období kulminovaly, vlci zabili nebo muselo být utraceno 33 ovcí a šest bylo zraněných," řekl Kutal.

Podobná situace byla i v roce 2020, kdy se vlci v Beskydech rozmnožili poprvé. "Tehdy bylo za stejné období zabito okolo 70 ovcí, za celý rok pak 170," uvedl. V letech, kdy vlčata nebyla, byly podle Kutala škody na ovcích minimální.

Podle letošních protokolů získaných z městského úřadu Jablunkov nesplňovala většina ohrad, ve kterých vlci útočili, minimální standardy Agentury ochrany přírody a krajiny. "Ty byly splněny ve čtyřech z 25 případů," řekl Kutal.

Vlci se do Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. První rozmnožování na české straně pohoří zdokumentovali vědci v létě 2020. Z genetických analýz vyplývá, že přísluší ke karpatské vlčí populaci. Smečka se pohybuje jak na české, tak na polské straně. Letos pozorování potvrdila další mláďata.

Únorové mapování velkých šelem v Beskydech potvrdilo výskyt rysů a vlků, zatímco přítomnost medvědů nebyla prokázána. Vlci se v CHKO Beskydy vyskytují častěji než dříve. Zasahují sem aktuálně tři vlčí smečky. Kromě vlčích smeček se tu vyskytuje jeden vlčí pár a minimálně jeden vlk samotář. Celkem jde v jednom kalendářním roce asi o 20 až 25 vlků. Z tohoto počtu se zde ale asi jen deset zvířat vyskytuje celoročně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.7.2022 20:02
Všeho moc, škodí !
A těch vlků, je už v ČR až moc.
Odpovědět
JD

Jiří Domes

22.7.2022 20:23 Reaguje na smějící se bestie
Cože? 66 ovcí je absolutně směšné číslo.
"V ČR bylo dle údajů Českého statistického úřadu za rok 2019 poraženo na jatkách i mimo ně celkem 163,8 tis. kusů ovcí."
Vlků je v ČR málo! Chtělo by to výrazně rozšířit rozsah bezzásahových zón v CHKO a NP, i za cenu zrušení páru chatových osad a vesnic.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2022 21:24 Reaguje na Jiří Domes
tady ani mokrej hadr na hlavu nepomůže
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.7.2022 22:58 Reaguje na smějící se bestie
V rámci rozšíření bezzásahových zón zrušíme Domesovi barák a pošleme ho bydlet pod most.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.7.2022 20:57
Čekal snad někdo něco jiného ?
Vlci řádí po celém teritoriu ČR od Šumavy po Beskydy, ekomagoři jsou nadšeni, farmáři a drobní pěstitelé na infarkt.
Tahle doba je skutečně šílená , vrcholoví nebezpeční predátoři požívají absolutní ochrany , správní orgány ochrany přírody (AOPK) tomu fandí a veřejný zájem na vytváření předpokladů pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území dostává na frak.
Jsem naprosto pevně přesvědčený, že tato módní vlčí vlna opadne , vlci budou vytlačení pouze do území, kde mohou uplatnit své zabijácké instinkty na divoké zvěři (CHKO,NP) , což je v pořádku.
Vlčí jakobíni ve společnosti budou po právu odklizeni tam, kam patří a naše kulturní krajina se vrátí k normálnímu životu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2022 21:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.7.2022 22:49
Ať počítám jak počítám, vychází mi to zhruba 10 ovcí za měsíc, neboli jedna ovce za tři dny. Jinými slovy - vlci se vykašlali na divokou zvěř a "loví" jenom hospodářská zvířata. Ještě tady někdo bude tlachat ty pitomosti o užitečnosti vlků v kulturní krajině?
Odpovědět
Sl

Slovan

23.7.2022 10:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak to počítáte blbě...
Těch zvířat při útoku zahyne většinou víc než 1, takže to těžko lze takto vyjádřit. Vlčí smečce asi nebude stačit řekněme 1 ovce týdně.
Navíc mnozí myslivci tvrdí něco jiného a stěžují si, že vlci loví ty “nejsilnější” jeleny v oblastech jejich výskytu a oni pak nemají co lovit! Slyšel jsem taková vyjádření jak z Beskyd tak z Broumovska. Takže buď nemáte pravdu vy, nebo oni lžou.
Připočtěme do toho jasné důkazy lovu (stržená zvěř) a každému je jasné, že vlk zdaleka neloví jen ovce.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2022 13:11 Reaguje na Slovan
Tak budeme počítat:
Ovce plemene Suffolk váží asi 80 kg, beran až 120 kg. Dále budeme počítat pouze s váhou ovce, protože beranů je minimum.
Jateční výtěžnost je cca 52%, společně s vnitřnostmi asi 65%, což je asi 52 kilo.
Když uvážíme, že vlk za den potřebuje 3 - 5 kg masa, té desetičlené smečce v pohodě stačí jedna ovce na víc než jeden den. Když uvážíme, že se vyskytly případy, kdy smečka pozabíjela v ohradě více ovcí, aniž je sežrala, je jasné, že nemají nouzi, ale pouze zabíjejí pro zábavu. Když to shrnu - ta smečka se živí hlavně domácími zvířaty. Veškerá jejich funkce v ekosystému je pofiderní a je třeba ty predátory vystřílet.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2022 13:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ještě dodatek - pokud vlci "loví" hlavně hospodářská zvířata, nemusí vynakládat tolik energie na lov jako v případě, že by lovili divokou zvěř a tudíž spotřebují mnohem méně krmení.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.7.2022 13:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Té otázce na myslivce se koukám vyhýbáte jak čert kříži.
Chovatelé většinou najdou minimálně 1 ovci zcela sežranou. Vlci si tedy evidentně tu ovci netahají pryč, ale sežerou na místě. V těch statistikách jsou navíc i ovce zabité, ale nesežrané. Ty vaše “počty” jsou naprosto nesmyslný.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2022 14:02 Reaguje na Slovan
Slovane, do vlastního kolena!-)) To je to vaše klasické překrucování. Ochranáři tvrdí, že vlci jsou zdravotní policie, že loví "slabé a nemocné". Myslivci říkají, že klidně dostanou i silného kusa. To je celé, žádné pohádky, že loví cíleně trofejové kusy.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.7.2022 14:25 Reaguje na Karel Zvářal
Neberte jej vážně to je Kletečka.Tady v minulosti strhli dva vlci silného,zdravého čtrnacteráka v potoku za světla u silnice okolo jezdily auta a nevzrušovali se.Ten v realu nepozná stopu vlka od stopy nutrie.Zdravím.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2022 14:29 Reaguje na karel krasensky
Vážně je berou úřady, me no. Hebký den!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2022 15:27 Reaguje na karel krasensky
Obojí má zuby. To se pak poznává těžko. :-)))
Odpovědět
Sl

Slovan

24.7.2022 08:01 Reaguje na Karel Zvářal
Pravdou je obojí a ochrana přírody to ani nikdy nepopírala. Zkušená smečka dokáže samozřejmě skolit i statného jelena (hlavně v období, kdy je oslaben - po říji, v zimě), což ovšem neznamená, že si většinově neuloví tu slabší či jakkoli zraněnou (oslabenou).
Pouze jsem reagoval na názor pana Šeděnky, že se vlci “vykašlali na divokou zvěř”. Pravdu tedy nemá buď on nebo myslivci.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.7.2022 19:37 Reaguje na Slovan
U těch silných jelenů je ten problémm že se jednomu , dvěma vlkům postaví. No a najednou je tu smečka o pěti, šesti vlcích a má smůlu. Prostě ho vysílí. Volně žijící zvěř by měla tvořit nějakých 96 % vlčí potravy. To zase neodpovídá počtu stržených domácích zvířat i když je jasné, že všechny ty stržené kusy vlci nezkonzumují. Takže je asi zřejmé, že vlk nepředstavuje žádnou zdravotní policii a pokud si může vybrat domácími zvířaty nepohrdne.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2022 14:16 Reaguje na Slovan
Přiznám se, že s myslivci moc v kontaktu nejsem, takže nedokážu posoudit, kolik a jaké zvěře vlci strhnou. Ale Vy opomíjíte jinou věc - ono je jedno, jestli vlci to zvíře sežerou, nebo zabijí a pak nechají být. Ta škoda je pro chovatele stejná. Možná naopak u nesežraného zvířete větší, protože takový mrtvý kus se musí dovézt do kafilerie a tam se platí za váhu. A když se odvolám na ten film z minulého roku Vlci na hranici, tak tam byly záběry více zabitých a načnutých zvířat za jedinou noc na jedné pastvině. Takže to Vaše tvrzení dostává pěkně na prdel.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.8.2022 13:22 Reaguje na Slovan
já bych řekl že lžou ti "lidoví" myslivci...!!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2022 09:24
Zbytečná diskuse. Horalé brzo začnou jednat na vlastní pěst a nebudou
čekat na "zkoumání" odborníků. Dělo se tak po staletí, dokud se lidé
z měst nezačali plést venkovu do hospodaření a životu v přírodě. Držím
jim palce i přes křik aktivistů o nezákonných postupech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2022 10:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Zákon, který umožňuje poškozování lidí pod záminkou pseudoochrany přírody je špatný, stejně jako lidé, kteří jej prosazují. Chovatelé jsou nuceni do nesmyslných investic, které stejně nepomohou a budou jen znamenat zbytečná vydání. Důsledek - vzroste spotřeba karbofuranu a dalších jedů a doplatí na to i nevinné druhy jako rysi a podobně. Bohužel tohle vypatlaným ekoteroristům nedochází.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.7.2022 14:58
„Podle letošních protokolů získaných z městského úřadu Jablunkov nesplňovala většina ohrad, ve kterých vlci útočili, minimální standardy Agentury ochrany přírody a krajiny. Ty byly splněny ve čtyřech z 25 případů."

Náhrada za škody způsobené vlky by se podle mého názoru měla proplácet jen těm, kteří splňují minimální standardy.
Uvítala bych více SERIÓZNÍCH informací o tom, jak je v praxi dostupná a významná státní pomoc s realizací těchto minimálních standardů. Proč je v některých našich vlčích oblastech soužití s vlky víceméně bezproblémové a chovatelé se přítomnosti vlků dokázali přizpůsobit, zatímco jinde to chovatelé nezvládají?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2022 15:11 Reaguje na Majka Kletečková
Paní Kletečková, tady je důležité říct, že ve čtyřech případech vlci překonali standardní ochranu (el. plot). Při dnešních cenách elekřiny si to každý malochovatel nemůže dovolit. V Německu to vzdal vyhlášený ochranář vlků. Tam, kde vlci významně škodí, je povolen odstřel. Já bych ji na tom Jablunkovsku povolil. To je více problémů jak "užitku".

https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/244972-vlci-utoci-nemecko-chce-usnadnit-odstrel-ministryne-uz-sepisuji-zakon/
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2022 15:14 Reaguje na Karel Zvářal
Vlk je učenlivý, a tak jako se šelmy naučí proskakovat ohněm (byť z něho mají pudový strach), hlad je nutí kašlat na bolest a jdou si pro jídlo...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2022 15:29 Reaguje na Karel Zvářal
Vzhledem k tomu, že je učenlivý, pozná, kde se na něj nesmí střílet a je o to drzejší.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2022 15:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
U nás je cca 20 smeček, problémy jsou ve dvou oblastech (Broumovsko, Jablunkovsko). Ten trend je vzestupný, a odstranění synantropních smeček populaci je pomůže, i s ohledem na "popularitu" vlastimilů...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2022 15:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jsem zastáncem rysa jakožto regulátora spárkaté, s ním nikdy takové problémy nebudou. Psů se bojí, maximálně strhne jednu ovci, a ne aby dalšícj iks dokaličil. To jen abych dal do kontextu, že mi nevadí vlci v české divočině.
Odpovědět

vladimír šmídl

23.7.2022 17:32 Reaguje na Karel Zvářal
Ta cena elektřiny je asi míněna jinak . Našel jsem ten výkonnější druh a uváděli deset Wattů příkon a sedm tisíc korun. Ale možná naskáčou korunky, až se bude instalovat
stametrový rozvod ... Nemám zkušenosti s ohradníky, poslední vyučovací ránu jsem obdržel před 50 léty, dost jsem toho zapomněl, ale měnič bych ještě dal dohromady a těch sedm tisíc se mi zdá hodně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2022 16:32 Reaguje na Majka Kletečková
Vy pořád nechápete, že na deset ovcí na pár hektarech nikdo
normální nebude stavět ploty a pořizovat ty psy? Oni raději
skončí a spásejte si to sama, protože vlci to dělat nebudou!
Přeji vám, ať vám taky chodí vlci mezi domy, jako tam a do
plotů si můžete pustit proud jako v koncentráku. Nechci vás
urážet, ale horalé by vám řekli od plic, co si o vás myslí
a já si myslím totéž.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

23.7.2022 16:22
mě by zajímala metodika určování, že ty ovce strhnul vlk a ne nějaký zdivočelý pes, vzhledem k tomu, že jej nikdo u toho neviděl. Aby to nebyla zase nějaká malá domů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2022 16:45 Reaguje na Robert Jirman
Na místě byli agenti, o původcích není sporu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.7.2022 17:15 Reaguje na Karel Zvářal
Ano.K naročnějším případum byli navíc povolání kapitán Minářík,major Zeman,kapitán Klos.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2022 16:46 Reaguje na Robert Jirman
Na mrtvých ovcích jsou přece sliny predátora a není problém z DNA
určit druh zvířete. Tam ale není pochyb už z fotopastí ochranářů,
že tam je ta smečka a nikoliv nějaký zdivočelý pes. Není jak to
ještě zpochybňovat a omlouvat zdegenerované vlky postrádající
totálně plachost. Vlci uprostřed vesnice jsou plaché šelmy?
Tomu může věřit pouze idiot a vlkomil mající radost z toho,
že jsou ti lidé bezmocní proti zparchantělým šelmám! Přeji
si pouze, aby se šířili směrem do vnitrozemí a ukázali všem
vlkomilům svoji prospěšnost třeba v Klánovickém lese.
Odpovědět

vladimír šmídl

23.7.2022 18:09 Reaguje na Břetislav Machaček
O rovnovážném stavu ovce-pastva rozhoduje chovatel. O rovnovážném stavu vlk-ovce rozhoduje kdo? A jaký je cílový stav? Definoval to někdo veřejně?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2022 19:07 Reaguje na vladimír šmídl
Nedefinoval, protože to netuší a veřejně se bojí říci, že totéž čeká vnitrozemí i s ohradami jezdeckých koní za miliony a slavnou "rezervaci" kopytníků u Milovic. To bude pláče, až splaší
stádo zubrů, prorazí ploty a rozutečou se po
celé republice. To bude mazec, až se Pendolino
potká se zubrem a nebo praturem! A co takový
dolámaný splašený kůň nedej bože s jezdcem na
hřbetě. Zatím trpí pohraničí a tak zbytek země
pouze přihlíží, ale vlci kolem Prahy, tak to už
nebude o diskusi, ale o lovecké výpravě na vlky.
To si pište, že to tak jednou dopadne a bude to
zkáza i těch vlků, kteří se zatím nezvrhli na
pouhé příživníky na lidské práci. Je to nápadné
podobenství vlků-příživníků a jejich ochránců-
čerpačů miliónů na "záchranu vlka" a "rady".
Obojí stojí milióny a užitek je spíše záporný.
Takže fandím co nejrychlejšímu šíření, neboť
čím dříve vlky pozná vnitrozemí, tím rychleji
se tím bude stát doopravdy objektivně zabývat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2022 19:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Bude to jako s nelegální migrací. Když se sem hrnuly davy parazitů, pokud se někdo ozval, byl označen jako xenofob a rasista. Pak se začaly projevovat nežádoucí jevy a naráz obhájci migrace vyšuměli do ztracena. No a s těmi vlky to bude stejné. Dokud budou dělat neplechu jenom v pohraničí, bude je určitá sorta lidí plamenně obhajovat. Pak nějaký vlk zakousne na Václaváku Pražáka a veškeří obhájci odejdou do ilegality.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.7.2022 08:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Obětí nemusí být rovnou člověk, ale stačí,
o čem píši výše. Je mi líto jak těch vlků,
tak i jejich kořisti, že se stali obětí ega
pár aktivistů kopírujících magořiny z EU.
Tam, kde nebyl vlk nikdy vyhuben, je regulován
a dodnes neztratil plachost. Je tak součástí
přírody, ale pouze té, kde má k přirozenému
životu podmínky, kterými je řídké zalidnění
a dostatek přirozené potravy. U nás je to
stejné jako přes kopírák s kormorány, bobry,
volavkami a vydrami. Určité množství budiž,
ale totální ochrana je debilita na entou!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.8.2022 13:26
a kolik se platí náhrada ? i když přijít o takového plemeníka za balík to nasere...třeba...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist