https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbor-odpadu-na-ministerstvu-zivotniho-prostredi-docasne-povede-marsak-bude-konkurz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odbor odpadů na ministerstvu životního prostředí dočasně povede Maršák, bude konkurz

18.11.2019 00:15 | PRAHA (ČTK)
Odbor odpadů na ministerstvu životního prostředí (MŽP) bude dočasně řídit Jan Maršák. / Ilustrační foto
Odbor odpadů na ministerstvu životního prostředí (MŽP) bude dočasně řídit Jan Maršák. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Odbor odpadů na ministerstvu životního prostředí (MŽP) bude dočasně řídit Jan Maršák. Doposud byl vedoucím oddělení koncepcí a technologií a zastupoval ředitele Jaromíra Manharta. Ten k pátku na MŽP po vzájemné dohodě končí. Potvrdila to mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Manhart bude pokračovat v práci na Státním fondu životního prostředí. Na funkci ředitele odboru odpadů bude podle mluvčí vypsáno výběrové řízení. O Manhartově odchodu z MŽP informoval ve čtvrtek server Euro.cz.
 

Vláda minulé úterý na dva týdny přerušila projednávání čtyř nových odpadových zákonů, kterou Manhartův odbor připravoval. Premiér Andrej Babiš (ANO) si vyžádal další údaje. K návrhu legislativy mají výhrady nejen ekologické organizace, ale například i krajské samosprávy a odborníci.

Autor nové odpadové legislativy Manhart pracoval na ministerstvu životního prostředí od roku 2002 s přestávkou v letech 2013 a 2014, kdy působil v soukromé firmě SGS Czech Republic. Podle zdrojů novinářů skončil kvůli personálnímu napětí na ministerstvu, které souviselo se zdlouhavou přípravou odpadové legislativy, i spory ohledně změn, jež má přinést.

Nové odpadové zákony řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Například hlavní zákon o odpadech MŽP předložilo na vládu zhruba s třicítkou rozporů od obcí, některých krajů a svazů. Původně se na jaře v připomínkovém řízení ale sešlo více než 3000 podnětů.

Svazy, asociace zaměstnavatelů, obcí a měst už na jaře apelovaly na ministra Richarda Brabce (ANO) a poukazovaly na to, že je zákon komplikovaný a nedostatečně podporuje recyklaci. V půlce září všechny čtyři zákony legislativní rada vlády vrátila ministerstvu k přepracování včetně doplnění analýzy dopadů. MŽP některé změny upravil.

Podle ředitele Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslava Čížka byl proces připomínkování extrémně náročný, protože jde o komplikovanou legislativu. Návrh považuje za těžce vyjednaný kompromis. "Bohužel, návrhy zákonů si udržely i složitost a nepřehlednost, a důležité bude, jak budou vypadat prováděcí předpisy," řekl minulý týden. Nová legislativa se připravuje už několik let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist