https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-na-ovocne-stromy-odhalili-zajimave-odrudy-hrusni-v-ceskem-stredohori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci na ovocné stromy odhalili zajímavé odrůdy hrušní v Českém středohoří

16.10.2015 11:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hrušeň Jakubka
Hrušeň Jakubka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jakubka a Kozačka. Tak se jmenují staré odrůdy hrušní, které byly nalezeny v krajině Českého středohoří při nedávném mapování ovocných stromů.
 

Hrušeň Jakubka vytváří mohutné stromy. Obvod kmene nalezené hrušně dosahoval ve výšce 1,30 m nad zemí dvou metrů. V intenzivněji obdělávané krajině mají tyto stromy nezastupitelnou roli pro bezobratlé živočichy.

Hrušeň Kozačka patří mezi oblíbeného opylovače, tj. stromy, jejichž pyl slouží k opylení širšího spektra odrůd hrušní. Stromy této odrůdy mají jehlancovitý vzrůst a jsou proto vhodné do ovocných stromořadí, například podél cest.

Hrušně byly určeny odborníky na ovocné stromy, pomology, při podzimním setkání pomologů. Odborné určení předložených vzorků jabloní a hrušní prováděli pomologové Stanislav Boček a Zdena Koberová ve spolupráci s místními pomology Miroslavem Láskou a Jiřím Boumou. K určení bylo předloženo cca 230 vzorků (z Českého středohoří 107 vzorků), z nichž se podařilo téměř polovinu určit ( z Českého středohoří se podařilo určit 87 vzorků).

Jablka a hrušně z krajiny Českého středohoří, doplněné o zajímavosti, kterými jsou Osnabrücká reneta z Českého ráje a Česká pochoutka z Železných hor, jsou k vidění na probíhající výstavě v litoměřickém sídle Agentury ochrany přírody a krajiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist