https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornikum-se-podarilo-odchytit-nandua-ktery-pobihal-po-louce-u-olomouce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníkům se podařilo odchytit nandua, který pobíhal po louce u Olomouce

2.6.2023 19:15 | OLOMOUC (ČTK)
Odborníkům z olomoucké zoo se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit pštrosovitého ptáka, který několik dnů pobíhal po louce v okolí Chomoutova u Olomouce a nikdo se k němu nehlásil. Nandu pampový byl poté převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal, řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.
 

"Celou akci jsme pojali jako nácvik odchytu zvířat, který jsme úspěšně zvládli," uvedl ředitel zoo Radomír Habáň. Při odchytu opeřence pracovníci zoo použili síť a jejich zásah u Chomoutova netrval déle než hodinu. Odborníci ale museli postupovat velmi opatrně, aby se nandu při odchytu nezranil. Kvůli poraněné noze či křídlu by totiž musel být utracen.

Podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky připadl v úvahu odchyt s následným předáním zvířete registrovanému chovateli. Pokud by při odchytu nastaly komplikace, tak by přišel na řadu odstřel. "Střet s tímto zvířetem, jeho pohyb v městské části nebo dopravní nehoda znamená velký problém," podotkl Loyka.

Nandu na louce v uplynulých dnech překvapil na procházce několik obyvatel Chomoutova. "Nebezpečný mi nepřijde. Vždy se ode mě vzdaloval na bezpečnou vzdálenost zhruba 30 metrů," uvedl na sociálních sítích obyvatel obce. Lidé na pštrosa upozornili policii, která zatím bezvýsledně vyzvala majitele opeřence, aby se přihlásil.

Místní spekulovali o tom, že pták nebyl řádně registrován a majitel se k němu nyní nemá, aby se vyhnul případné pokutě. "Za neevidování hospodářství či zvířete hrozí sankce. U fyzických i právnických osob se pohybují až do jednoho milionu korun," upozornila Gronská.

Nandu pampový je nelétavý pták podobný pštrosovi, samci mohou vážit až 40 kilogramů. Opeřenec, který se dožívá 15 a více let, dokáže velmi rychle běhat. Podle odborníků je to poměrně inteligentní pták. Nandu pampový žije ve stepích a savanách Argentiny, severovýchodní Brazílie a Bolívie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

3.6.2023 09:50
to je zase šaškárna ! už měli připraveného "lidového" myslivce na odstřel. patrně známého někoho z radnice aby se tento pak mohl chlubit že nestřílí jen psy a kočky lidem za barákem či podél turistických stezek. to byl snad problém natáhnout nějakou síťovou zábranu a ptáka pak opatrně nahnat ? každý zkušenější chovatel těchto ptáků by si s tím poradil. ale to se hned vyhrožuje pokutou a postihem. stejný humbuk jako s tím azbestem v těch Milovicích co se v ovzduší neprokázal ale hysterici budou stále ryčet. řekl bych že si někdo připravuje kšeft na recyklaci toho odpadu tam co ničemu neškodí...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist