https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odhad-letosni-tezby-kurovcoveho-dreva-vysociny-prevysil-milion-m3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odhad letošní těžby kůrovcového dřeva Vysočiny převýšil milion m3

23.10.2018 01:05 | H. BROD (ČTK)
Zhoršování stavu lesů Vysočiny podle inspekce ovlivňuje kromě klimatických změn i skladba lesů; postižené porosty byly zakládány před zhruba 80 lety. Ilustrační snímek.
Zhoršování stavu lesů Vysočiny podle inspekce ovlivňuje kromě klimatických změn i skladba lesů; postižené porosty byly zakládány před zhruba 80 lety. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jindřich Chlapek / Ochrana přírody
Na Vysočině už objem zpracovaného kůrovcového dřeva podle odhadu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) letos převýšil jeden milion metrů krychlových. Těmito nucenými zásahy mohlo vzniknout až 2778 hektarů holých ploch. Lesy Vysočiny jsou tento rok hmyzími škůdci postiženy asi nejvíc v Česku. Rychlé odlesňování má dopad na krajinu, uvedl v tiskové zprávě ředitel havlíčkobrodského inspektorátu Jan Panský.
 

"Takto výrazná změna v lesních porostech má pak mimo jiné samozřejmě negativní vliv i na zadržování a vodní režim v půdě, větrnou a vodní erozi, změnu mikroklimatu a podobně," uvedl Panský.

Panský srovnání objemu zpracovaného kůrovcového dřeva s minulými roky neuvedl. Objem dřeva poškozeného hmyzem podle Českého statistického úřadu na Vysočině za celý minulý rok představoval 540.220 metrů krychlových. V meziročním porovnání se už tehdy jeho množství více než zdvojnásobilo. Například v roce 2014 byla těžba dřeva poškozeného hmyzem na Vysočině necelých 42.000 metrů krychlových. Celkově loni lesníci v kraji podle statistiky vytěžili přes 1,8 milionu metrů krychlových dřeva.

Zhoršování stavu lesů Vysočiny podle inspekce ovlivňuje kromě klimatických změn i skladba lesů; postižené porosty byly zakládány před zhruba 80 lety. "Dnešní skladba lesů na Vysočině je tak zastoupena převážně jehličnatými dřevinami, především smrkem ztepilým, jehož podíl v rámci všech dřevin se blíží 80 procentům," uvedl Panský.

Smrky oslabené suchem napadá hlavně lýkožrout smrkový a další druhy hmyzu ze skupiny kůrovcovitých. V letošním suchém a teplém roce se rychle množili. ČIŽP působí v oblasti lesního hospodářství jako kontrolní orgán, vlastníkům lesů se podle dnešní tiskové zprávy snaží předávat i potřebné informace. Odpovědnost za stav lesa má ale jeho vlastník. Nečinností se vystavuje riziku sankce za ohrožení životního prostředí v lesích, upozornila inspekce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

23.10.2018 12:41
ČIŽP sice suše konstatuje, že se tímto způsobem řešení "kůrovcové kalamity" výrazně negativně ovlivňuje ŽP, ale závěr z toho nebude zase žádný....

Vláda ani ministři neřeší tuto apokalipsu s ohledem na ŽP.. oni prostě jen chrání zájmi těžařů (mimo jiné i unilesu ze skupiny agrofert).

Jsem si jistý, že se ani po takových zprávách nic nezmění... ŽP, ani lidi politiky nezajímají..... a konec konců i takový orgán jako je ČIŽP se nebude plést pod nohy mocným v jejich sebestředném tažení za pěnězi a mocí.....

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist