https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpad-budou-v-kromerizi-svazet-dve-nova-auta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpad budou v Kroměříži svážet dvě nová auta

21.8.2017 05:00 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Odpad v Kroměříži budou od příštího roku svážet dva nové automobily. Zhruba za šest milionů korun je pořídí společnost Biopas, která svoz odpadů ve městě zajišťuje.  / ilustrační foto
Odpad v Kroměříži budou od příštího roku svážet dva nové automobily. Zhruba za šest milionů korun je pořídí společnost Biopas, která svoz odpadů ve městě zajišťuje. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odpad v Kroměříži budou od příštího roku svážet dva nové automobily. Zhruba za šest milionů korun je pořídí společnost Biopas, která svoz odpadů ve městě zajišťuje. V pátek to řekl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.
 

"Vozový park je potřeba postupně obnovovat. Navíc díky novým vozidlům bude manipulace s kontejnery komfortnější a stroje budou díky nižším emisím také šetrnější k životnímu prostředí," uvedl kroměřížský místostarosta a zároveň jednatel Biopasu Marek Šindler (ČSSD).

Menší vozidlo bude mít nosnost 12 tun. Podle druhého jednatele společnosti Antonína Mudrocha bude vybaveno hákovou nástavbou s hydraulickou rukou. Sloužit má k vyvážení kontejnerů na tříděný odpad, papír, sklo a plasty. "Druhý automobil s nosností 18 tun bude mít ramenový nakladač na takzvané vany, kontejnery na komunální a nebezpečný odpad," uvedl Mudroch. Obě vozidla by měla být dodána ke konci letošního roku, v ulicích města se poprvé objeví pravděpodobně v lednu 2018.

Menší z obou automobilů nahradí 15 let staré vozidlo, druhý rozšíří vozový park společnosti, který nyní tvoří pět menších vozů s hákovou nástavbou a jedno větší s ramenovým nakladačem. "Rozšíření vozového parku nám umožní lépe se vyrovnat s přibývajícím počtem zakázek. Budeme moci také lépe reagovat na případné poruchy některého z našich vozidel," doplnil Mudroch. Biopas kromě investic do vozidel také postupně obměňuje a doplňuje kontejnery.

Společnost Biopas byla založena v roce 1992. Poloviční podíl ve společnosti patří městu Kroměříž, dalších 50 procent drží společnost Rumpold, která je součástí rakouské skupiny Saubermacher. Biopas ročně sváží kolem 30.000 tun odpadu. Kromě Kroměříže jsou zákazníky společnosti i další města a obce a také podnikatelské subjekty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

21.8.2017 08:02
A Ferda Vonásek si koupil tablet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist