https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpady-z-velkochovu-nejlepe-zlikviduji-musi-larvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpady z velkochovů nejlépe zlikvidují muší larvy

4.7.2011 01:23 | ALICANTE/HODONÍN (Ecomonitor)
Španělé po dvě léta hledali nejvhodnější druh mouchy, nakonec se rozhodli pro Hermetia illucens
Španělé po dvě léta hledali nejvhodnější druh mouchy, nakonec se rozhodli pro Hermetia illucens
Likvidace odpadů ze zemědělství, zejména hnoje a živočišných výkalů, v průmyslovém měřítku je nákladná záležitost. Tým španělských vědců univerzity v Alicante nedávno představil elegantní řešení. O odpad z velkochovů se postarají miliony muších larev, píše ScienceDaily.
 

Badatelé prezentovali výsledky svého pilotního projektu, jehož cílem bylo právě udržitelné odstraňování tohoto specifického druhu farmářského odpadu za pomoci larev drobných tropických mušek Hermetia illucens z čeledi bráněnkovitých. Španělé po dvě léta hledali nejvhodnější druh mouchy s nejméně vybíravými a nejžravějšími larvami, které nepohrdnou trusem rozmanitého původu.

Vědci namnožili mušky, které jsou sice původní v oblasti tropů, ale již kolem roku 1960 zdomácněly ve Středozemí. Larvy much se přirozeně velmi rády nakrmí biologickými zbytky, ale k rozkladu průmyslově produkovaných kalů jich musí být opravdu spousta.

To si vyzkoušeli i badatelé, kteří účinnost muších rozkladačů otestovali na odpadu ze zoologické zahrady v Benidrom. A výsledek? Žravé larvičky dokázaly zlikvidovat 90 % organického odpadu, zbylá desetina byla zkompostována. Hala určená ke zpracování odpadu ze zahrady byla rozdělena na dvě části: na vyhřívanou líheň vajíček a „krmírnu“, kde se dvacet milionů larev nepřetržitě cpalo hnojem ze zoologické zahrady.

Jakmile larvy dosáhnou určité velikosti, jsou mechanicky odstraněny a nahrazeny mladými. Nakrmené larvy mohou být dále zpracovány na jiné využitelné produkty: krmivo pro akvakultury, zdroj bionafty, hnojiva či jako složky biofarmatik.

Při počtu 20 milionů larev dokážou zlikvidovat tunu odpadu denně. Výsledky pilotního projektu shrnuje Santos Rojo: „Původní záměr byl vyvinout efektivní prostředek pro biodegradaci prasečí kejdy, ale náš přístup umožňuje likvidaci organických odpadů rozmanitého původu. Stačí jen zvolit vhodný druh larev.“ Likvidace biologických odpadů pomocí larev je mnohem účinnější než ostatní konvenční technologie nebo kompostování, tvrdí Santos Rojo.

Článek byl uveřejněn 16. 6. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „„Fly Larvae Used to Remove Organic Waste On an Industrial Scale““.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist