https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-hlubinneho-uloziste-zadaji-odvolani-reditele-surao
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci hlubinného úložiště žádají odvolání ředitele SÚRAO

4.12.2018 10:18 | PRAHA (ČTK)
Obce a spolky sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti žádají ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO), aby odvolala z funkce ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiřího Slováka. Nevěří, že čtyři lokality, na kterých mají pokračovat geologické práce, budou vybrány poctivě, bez manipulace s fakty a že budou respektovány nesouhlasy obcí. Odpůrci to uvedli v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.
 

"Odhodlali jsme se k tomuto kroku, protože výběr lokality pro hlubinné úložiště nemůže pokračovat způsobem jako doposud. Tímto ministryni Novákovou vyzýváme, aby vyvodila odpovědnost za neprůhledný a konflikty vyvolávající postup jí podřízené Správy úložišť radioaktivních odpadů," uvedl mluvčí platformy Martin Schenk.

Odpůrci úložiště řediteli SÚRAO vytýkají zejména to, že výběr čtyř lokalit je podle nich netransparentní a neumožňuje kontrolu výběru nezávislými odborníky, ve které by obce měly důvěru. Geofyzikální práce provádějí geologové i na pozemcích, jejichž majitelé s tím nesouhlasili, což je podle platformy v rozporu se sliby ředitele Slováka. SÚRAO podle nich také postupuje nekoncepčně, mrhá prostředky a jedná v rozporu s rozhodnutím soudů. Pro výběr lokalit jsou podle odpůrců používány výsledky geologických prací, jejichž platnost zrušil letos Městský soud v Praze.

SÚRAO nyní dokončuje oponenturu k návrhu na snížení počtu lokalit vytipovaných v Česku pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu z devíti na čtyři. Výčet lokalit není znám. Návrh projedná Rada SÚRAO 12. prosince, poté ho předá ministerstvu průmyslu a obchodu, které rozhodne o dalším postupu. Vláda v červenci schválila materiál, podle kterého má MPO předložit návrh na snížení počtu do konce ledna příštího roku. Finální lokalita pro úložiště má být vybrána v roce 2025.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Mezi zvažovaných devět lokalit patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku, Kraví Hora na Žďársku a další dvě místa nedaleko jaderných elektráren - Na Skalním poblíž Dukovan a Janoch u Temelína.

Požadavek na odvolání ředitele SÚRAO vzešel z pondělního shromáždění platformy, která sdružuje 31 obcí a měst a 14 spolků. Jejich cílem je prosazovat takový způsob hledání řešení problému vyhořelého jaderného paliva a radioaktivních odpadů, který bude otevřený, průhledný a v němž obce a veřejnost budou moci hájit své oprávněné zájmy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist