https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozene-jestery-lze-chranit-i-pomoci-satelitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohrožené ještěry lze chránit i pomocí satelitu

24.12.2011 01:50 | MORONI/PÍSEK (Ecomonitor)
Mezinárodní tým vědců si zkusil nový přístup na Komorských ostrovech.
Mezinárodní tým vědců si zkusil nový přístup na Komorských ostrovech.
Organismy, které se přirozeně vyskytují jen na malém území, například ostrovech, přirozeně čelí velkému riziku vyhynutí. Problémem s jejich ochranou je zpravidla nedostatek přesných a objektivních informací. S ochranou ohrožených druhů může ale velmi pomoci satelitní snímkování, píše ScienceDaily.
 

Ochranáři si stěžují, že i když ohrožený druh osidluje relativně malé plochy, je často problém stanovit kvůli nedostatku přesných informací vhodná opatření. Mezinárodní tým vědců si zkusil nový přístup na Komorských ostrovech. Pomocí satelitních snímků souostroví vyhodnotili zastoupení biotopů vhodných pro výskyt vzácných živočichů.

Metoda výběru z ochranářského hlediska prioritních území pomocí satelitních snímků je sice už delší dobu vědcům známa, tentokrát se ale jednalo o první velkoplošné použití. Satelitní snímkování by pomohlo vyřešit obvyklý problém s nedostatkem informací z daného území. Jednotlivé snímky byly podrobeny pečlivému zkoumání a na vybrané typy území se kvůli sběru lokálních informací vydali biologové. Tímto způsobem se pokusili vědci navrhnout, kudy nejlépe vést hranice území se zvláštním stupněm ochrany. „Analyzovali jsme snímky, abychom dokázali s přesností určit, kde se nacházejí přirozené úseky tropického lesa a kde je již území pod vlivem člověka,“ říká Oliver Hawlitschek z bavorského ústavu Státní zoologické sbírky.

„Zjistili jsme, že jen necelých devět procent ostrovů tvoří pokryv přirozeného tropického pralesa,“ komentuje neradostný výsledek Hawlitschek. „Naštěstí se poměrně velká část živočichů přizpůsobila a dokáže žít i v lidmi pozměněných biotopech. Ohrožené ještěry, na které jsme se nejvíc při naší práci zaměřili, tak najdeme i v ovocných sadech a zahradách poblíž lesů. Přesto je zachování pralesů pro tyto živočichy nezbytným předpokladem jejich přežití.“

Bavorští zoologové pracovali v týmu s odborníky bristolské nadace pro Vědu a ochranu přírody (BCSF), kteří využili svých znalostí, aby ze snímků dostali informace o vhodnosti jednotlivých území pro ochranářské účely. „Připojením informací, které máme z ostrova Anjouan o výskytu ptáků, plazů a motýlů, můžeme zavést ochranná opatření k zachování ohrožených druhů ve zbývajících lesích,“ říká Katie Greenová, vedoucí ekologického výzkumu a monitoringu BCSF na Komorách. Nová metoda se tak stala ukázkovou případovou studií, která může inspirovat další podobné ekologicky aplikovatelné práce.

Článek byl uveřejněn 17. 11. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Satellite Images Help Species Conservation“.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 17. 11. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Satellite Images Help Species Conservation“.

Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist