https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozenym-gorilam-v-ugande-pribylo-za-sest-tydnu-pet-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohroženým gorilám v Ugandě přibylo za šest týdnů pět mláďat

3.9.2020 11:51 | KAMPALA/LONDÝN (ČTK)
Pět gorilek, které přibyly v šesti týdnech, náleží k různým rodinám.
Pět gorilek, které přibyly v šesti týdnech, náleží k různým rodinám.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V ugandském národním parku Bwindi se za minulých šest týdnů narodilo ve skupině tamních goril horských pět mláďat. Jde o nevídaný počet, protože za celý loňský rok přibyly jenom tři nové gorilky. O nezvyklé populační explozi informovala ve středu ugandská agentura ochrany přírody (UWA). Gorily horské patří k ohroženým druhům, odhaduje se, že jich je kolem jednoho tisíce.
 

Podle UWA je letošní rok bezprecedentní, protože od jeho začátku se narodilo sedm mladých, to poslední minulý víkend. Přesný důvod přírůstku ale není jasný, uvedl zpravodajský server BBC.

Pět gorilek, které přibyly v šesti týdnech, náleží k různým rodinám, tvrdí BBC.

Park nyní znovu začíná přijímat turisty, kterým byl vstup kvůli covidu-19 od března zakázán. Návštěvy se obnovují, ale jenom v malých skupinách. Obavy z nákazy vzhledem k velmi podobné DNA lidí a goril jsou velké.

Do chráněných oblastí nyní úřady pouští malé skupiny návštěvníků za přísnějších bezpečnostních opatření. Musejí mít roušky a udržovat větší odstup.

Panovaly také obavy z pytláků, kteří mohli klid na turistických stezkách využít k zabíjení zvířat. V červenci byl jeden z nich odsouzen k jedenáctiletému vězení za zabití vůdce gorilí tlupy Rafikiho v Bwindi. V tamním parku žije asi 400 goril, které náležejí k desítce rodinných skupin. Kromě Ugandy se gorily nacházejí také v Kongu a Rwandě.

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) původně gorily horské řadil ke kriticky ohroženým druhům, ale díky intenzivní ochraně mohl v roce 2018 jejich status změnit a gorily nyní patří do skupiny ohrožených.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist