https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomouc-bude-mit-analyzu-hubeni-plevelu-bez-pouziti-glyfosatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomouc bude mít analýzu hubení plevelů bez použití glyfosátů

6.8.2019 00:16 | OLOMOUC (ČTK)
Olomoucká radnice si nechá zpracovat analýzu alternativního hubení plevelů, díky kterému by se na veřejných plochách ve městě snížilo použití herbicidů s glyfosáty. / Ilustrační foto
Olomoucká radnice si nechá zpracovat analýzu alternativního hubení plevelů, díky kterému by se na veřejných plochách ve městě snížilo použití herbicidů s glyfosáty. / Ilustrační foto
Olomoucká radnice si nechá zpracovat analýzu alternativního hubení plevelů, díky kterému by se na veřejných plochách ve městě snížilo použití herbicidů s glyfosáty. Analýza by měla být hotová do konce listopadu a vyčíslí finanční náročnost náhradního způsobu hubení plevelů. Sdělil to náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně).
 

Radní se rozhodli zadat analýzu poté, co se na město obrátila skupina obyvatel Olomouce s výzvou, aby při hubení plevelů nebyly používány herbicidy. Výzvu podle Bačáka podepsalo 36 lidí z řad rodičů, sportovců a majitelů psů. Organizátoři výzvy tvrdí, že nebylo uspokojivě vyvráceno riziko dlouhodobých negativních účinků přípravku RoundUp. Plevel lze podle nich hubit i bez jeho použití.

"Dosud není na českém trhu jiná stejně účinná látka, která by spolehlivě odstranila nežádoucí plevel nebo porosty, aniž by zatížila životní prostředí. Přesto je nutné hledat jiná alternativní řešení k odstraňování nežádoucích plevelů a porostů," uvedl Bačák.

Glyfosáty se používají před zakládáním nových výsadeb dřevin nebo trvalkových záhonů, případně k odstranění plevelů z komunikací a veřejných ploch. "Pokud přistoupíme k omezení používání těchto prostředků, bude nutné posílit technické vybavení firem, které se o zeleň starají," podotkl primátor Mirek Žbánek (ANO).

V případě Výstaviště Flora a Technických služeb města Olomouce by to podle primátora znamenalo nakoupit horkovodní párové plečky nebo jiná mechanická zařízení, která bude možné využít proti plevelu v dlažbě nebo ve vegetačních plochách.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky, o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Evropská komise na konci roku 2017 prodloužila licenci na používání glyfosátu o pět let. Komise to zdůvodnila prohlášením, že po důkladném posouzení všech dostupných údajů o glyfosátu dospěla k závěru, že neexistuje žádná spojitost mezi glyfosátem a rakovinou u lidí, jak se laická veřejnost obává.

Naopak rakouští poslanci na začátku července schválili jeho naprostý zákaz. Pokud návrh podpoří i horní komora parlamentu a podepíše ho prezident Alexander Van der Bellen, stane se Rakousko podle agentury Reuters prvním státem Evropské unie, který glyfosát zcela zakáže.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

7.8.2019 09:20
Na těch 36 lidech, co to podepsali, by se měl exekutivně vymáhat ten rozdíl v ceně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist