https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucke-vystaviste-pripravilo-prehlidku-stovek-masozravych-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucké výstaviště připravilo přehlídku stovek masožravých rostlin

10.6.2021 14:20 | OLOMOUC (ČTK)
"Některé bublinatky mají pod vodou ponořené až tisíce miniaturních lapacích měchýřků naplněných vodou. Tu z nich odčerpávají, a vytváří tak podtlak. Po podráždění se měchýřek bleskurychle otevře a nasaje okolní vodu i s kořistí," uvedl vedoucí sbírkových skleníků Výstaviště Flora Olomouc Pavel Souček.
"Některé bublinatky mají pod vodou ponořené až tisíce miniaturních lapacích měchýřků naplněných vodou. Tu z nich odčerpávají, a vytváří tak podtlak. Po podráždění se měchýřek bleskurychle otevře a nasaje okolní vodu i s kořistí," uvedl vedoucí sbírkových skleníků Výstaviště Flora Olomouc Pavel Souček.
Stovky masožravých rostlin pocházejících z několika sbírek uvidí lidé na výstavě Živé pasti, kterou od 10. do 20. června ve svých sbírkových sklenících uspořádá Výstaviště Flora Olomouc. "Některé masožravé rostliny si budou moci návštěvníci ve skleníku také zakoupit," sdělil dnes ČTK mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.
 

Vystavena bude například masožravá rostlina z rodu bublinatek, která svoji kořist polapí ve zlomku vteřiny. "Některé bublinatky mají pod vodou ponořené až tisíce miniaturních lapacích měchýřků naplněných vodou. Tu z nich odčerpávají, a vytváří tak podtlak. Po podráždění se měchýřek bleskurychle otevře a nasaje okolní vodu i s kořistí," uvedl vedoucí sbírkových skleníků Výstaviště Flora Olomouc Pavel Souček.

Bublinatky Výstavišti Flora zapůjčila Botanická zahrada hlavního města Prahy, katedra botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a také sběratelé Vladimír Sedláček a Markéta Aubrechtová, která bude po celou dobu konání výstavy Živé pasti zájemcům o pěstování masožravých rostlin poskytovat ve skleníku rady.

"Současně ale budeme mít vystavené i takové druhy, které potřebují tak specifické podmínky, že je v běžné domácnosti prakticky nemožné udržet je při životě," uvedl Souček. Náročné na pěstování jsou například masožravé rostliny z rodu Heliamphora, které potřebují k životu hodně světla, ale současně nízkou teplotu a vysokou vlhkost. Pocházejí totiž ze stolových hor v Jižní Americe, kde ve velké nadmořské výšce právě takové podmínky panují.

Výstava Živé pasti bude součástí akce Olomoucká muzejní noc. Fascinující svět masožravých rostlin tak budou moci lidé poznat i při večerní prohlídce, která je naplánována na pátek 18. a sobotu 19. června od 20:00 do 23:00.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

10.6.2021 15:37
A bude tam i Adéla?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist