https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opatreni-proti-suchu-budou-moci-byt-od-zacatku-roku-vetsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opatření proti suchu budou moci být od začátku roku větší

5.1.2021 00:20 | PRAHA (ČTK)
Podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) je hlavním cílem novely umožnit uspořádat pozemky tak, aby byla obnovena ekologická stabilita krajiny.
Podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) je hlavním cílem novely umožnit uspořádat pozemky tak, aby byla obnovena ekologická stabilita krajiny.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ristina121 / Good Free Photos
Vodohospodářská opatření sloužící k ochraně před suchem se budou moci dělat ve více na sebe navazujících katastrálních územích. Od začátku roku vstupuje v účinnost novela zákona o pozemkových úpravách, kterou připravilo ministerstvo zemědělství. Podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) je hlavním cílem novely umožnit uspořádat pozemky tak, aby byla obnovena ekologická stabilita krajiny.
 

"Současně s tím bude možné také realizovat například vodohospodářská a protierozní opatření nebo krajinné prvky, která k této obnově budou sloužit," řekl Toman ČTK. Změny zákona podle něj lépe umožní vyrovnat se s klimatickými a hydrologickými extrémy jako jsou sucho nebo povodně.

Nad propojením úprav bude dohlížet ústředí Státního pozemkového úřadu. "Ústředí posoudí a vyhodnotí v kontextu s regionálními potřebami a průzkumy terénu důvodnost a účelnost spojení více celých katastrálních území do obvodu pozemkových úprav," uvádí se v novele.

Pokud obec po dokončení společných zařízení získá státní majetek, nesmí jej prodat soukromníkovi bez souhlasu ústředí. "Současně s podáním návrhu na vklad vlastnického práva na základě smlouvy o bezúplatném převodu pozemku na obec požádá ústředí o zápis poznámky o zákazu zcizení," dodává novela.

Změna klimatu v budoucnu ještě více ovlivní i ČR. Například podle dřívějšího vyjádření Zdeňka Žaluda z Mendelovy univerzity v Brně bude přibývat období sucha a tropických dní. Kromě sucha se ale Češi podle něj musí připravit i na častější extrémní dešťové srážky, krupobití, povodně či vichřice. Častější budou tropické dny. Zatímco nyní jich na jižní Moravě meteorologové ročně evidují v průměru deset až 15, do roku 2050 jejich mělo být 35.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

5.1.2021 14:35
Děkuji za ta opatření. Ta prašná bouře která se dnes přihnala od Polabské pouště na Prahu byla hrozná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist