https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opavska-radnice-pripravila-likvidaci-jmeli-na-stromech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opavská radnice připravila likvidaci jmelí na stromech

5.1.2021 16:59 | OPAVA (ČTK)
Jmelí, kvůli kterému dřeviny ve velkém chřadnou, stromy ve větší míře napadá v posledních letech. Odumřelé stromy nebo jejich uschlé větve pak mohou být i nebezpečné. Napadá často lípy, jabloně, vrby, javory, hlohy, borovice nebo jedle.
Jmelí, kvůli kterému dřeviny ve velkém chřadnou, stromy ve větší míře napadá v posledních letech. Odumřelé stromy nebo jejich uschlé větve pak mohou být i nebezpečné. Napadá často lípy, jabloně, vrby, javory, hlohy, borovice nebo jedle.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Opavská radnice přichystala likvidaci jmelí. Odborníci na dřeviny postupně od tohoto měsíce ošetří okolo 500 stromů, přibližně 100 dalších budou muset pokácet. ČTK to řekla Anna Sotolářová z tiskového oddělení magistrátu. Celkem chce město do boje s touto parazitickou rostlinou investovat více než šest milionů korun.
 

Jmelí, kvůli kterému dřeviny ve velkém chřadnou, stromy ve větší míře napadá v posledních letech. Odumřelé stromy nebo jejich uschlé větve pak mohou být i nebezpečné. Napadá často lípy, jabloně, vrby, javory, hlohy, borovice nebo jedle. Napadených druhů dřevin ale přibývá, a jmelí tak napadá například i ořešáky, jilmy či hrušně.

"Už začalo kácení a ošetření dřevin v osmi lokalitách města. Největší objem prací bude uskutečněn v prostoru Městských sadů, kde bude káceno 83 stromů a ošetřeno 198 kusů," řekla. Jmelí se bude likvidovat i v okolí kostela svatého Petra a Pavla v Jaktaři nebo kolem ulic Hradecká a Olomoucká.

Práce potrvají do února příštího roku. Celkem jde o 506 stromů. Z nich 115 je napadeno natolik, že budou muset být pokáceny. Primátor Tomáš Navrátil (ANO) už dříve ČTK řekl, že se počítá i s náhradní výsadbou. "Místo každého vykáceného stromu bude na jeho místě vysazen nový," uvedl.

Některá města v kraji investují ročně do likvidace jmelí až desetitisíce korun. Parazitickou rostlinu, kterou rozšiřují zejména ptáci, se v regionu nedaří zastavit a podobně jako u kůrovce se hovoří o kalamitním stavu. Kraj proto předloni v červnu navrhl změnu zákona, kterou chce bojovat proti jmelí a dalším škůdcům na dřevinách.

Kraj požaduje, aby vlastníkům dřevin bylo možné ze zákona nařídit zásah proti těmto škůdcům. Majitelé pozemků s napadenými stromy nebo keři by museli respektovat pokyny k ošetření napadené dřeviny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

5.1.2021 19:50
Tak dlouho se jmelí chránilo, až se přemnožilo.
Sakra co mi to připomíná?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.1.2021 20:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Jmelí je sice zapsáno v červeném seznamu, ale nikdy nebylo aktivně chráněno. Naopak, co si pamatuji, vždy se před vánočními svátky prodávalo na trzích.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.1.2021 21:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano a za povolení k trhání jmelí se muselo lesům zaplatit, jinak bylo trhání (shazování) jmelí těžce pokutováno
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.1.2021 08:25 Reaguje na Jiří Daneš
Přesně tak a v parcích to bylo aktivně chráněno
samotnými ochránci jako "vzácnost".
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.1.2021 21:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tvarově podobný je ochmet, často za jmelí na trzích vydávaný. Škodí stejně jako jmelí, ale je opadavý
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.1.2021 09:19 Reaguje na Jiří Daneš
V Ostravě jsem ochmet nikdy na tržišti neviděl. Přitom je snadno rozeznatelný, protože kromě opadaného listí má jinou barvu bobulí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist