https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opec-se-na-jednani-o-klimatu-snazil-presvedcit-mlade-k-podpore-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OPEC se na jednání o klimatu snažil přesvědčit mladé k podpoře fosilních paliv

11.12.2023 10:27 | DUBAJ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) uspořádala na okraj konference OSN o změně klimatu COP28 akci, jejímž cílem bylo přesvědčit mladé lidi, aby podporovali fosilní paliva. Právě budoucnost fosilních paliv výrazně rozdělila účastníky tohoto summitu, uvedla agentura Reuters.
 

Akce nazvaná Speciální den - OPEC a mládež zahrnovala prezentaci v pavilonu ropného kartelu v místě konání summitu. Pak následoval "pokec u táboráku". Akce se zúčastnila zhruba desítka mladých lidí, někteří byli aktivisté vystupující proti fosilním palivům.

Představitelé OPEC, kteří na akci pracovali, měli jednoduchý vzkaz - rychlý růst populace znamená, že poptávka po ropě se bude nadále zvyšovat, zatímco obnovitelná energie je drahá a má určitá omezení. Generální tajemník OPEC Haísám Ghais požádal publikum, aby si představilo, že do roku 2030 se populace zvýší asi o 50 Londýnů. Hlavní město Británie má zhruba devět milionů obyvatel.

Jeden ze zástupců OPEC upozornil na důležitost fosilních paliv například v medicíně. Zeptal se skupiny, zda by někoho, koho je třeba odvézt sanitkou, zajímalo, zda palivo, které sanitka používá, je udržitelné.

V pavilonu OPEC byly také vystaveny předměty každodenní potřeby, které byly vyrobeny z ropných produktů nebo které tyto produkty v nějaké míře využívají, jako například fotbalový míč nebo miniaturní školní autobus.

OPEC se staví proti návrhu, aby konečná dohoda COP28 požadovala postupné ukončení využívání fosilních paliv, která jsou považována za hlavní zdroj emisí skleníkových plynů. Na začátku týdne OPEC učinil vzácný zásah do rozhovorů o klimatu, když vyzval své členy a spojence, aby v konečné dohodě summitu odmítli vyjádření o fosilních palivech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

11.12.2023 10:52
Není na místě ty COPy odpískat?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.12.2023 11:40 Reaguje na Jiří Svoboda
Je, ale to by se muselo chtít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 20:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
A proč by měli chtít? Ve vašem světě naopak nic takového samozřejmě nemáte. Máte tam vůbec něco?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 20:20
Ti mašlonci jsou fakt úžasní. Ropu v medicíně rušit vůbec nikdo nechce, výrobky z ní už vůbec ne a několik Londýnů se bez ropy před 150. lety obešlo úplně.
Co chtěli sdělit? Já vím, nic.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist