https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opustena-fenka-z-ruska-dostala-protezy-z-3d-tiskarny-na-vsechny-ctyri-nohy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opuštěná fenka z Ruska dostala protézy z 3D tiskárny na všechny čtyři nohy

21.11.2021 01:01 | NOVOSIBIRSK (ČTK)
Původně opuštěná a týraná ruská fenka Monika může zase běhat, a to díky úsilí dobrovolníků a novosibirskému veterináři, který jí při náročné a nákladné operaci financované z internetové sbírky nasadil protézy na všechny čtyři nohy. Moničiny nové nohy byly vytištěny na 3D tiskárně, jsou zhotoveny z titanové slitiny a potaženy speciální vrstvou, díky níž implantát vypadá jako skutečná kost, uvedl server Meduza.
 

Monika podstoupila operaci před dvěma týdny a zatím je ještě unavená a bojácná, měla ale obrovské štěstí. Když ji totiž objevili v prosinci 2020 v lese v Krasnodaru na jihozápadě Ruska, měla místo nohou jen zkrvavené rány.

"Nikdo neví, co se jí stalo, ale dobrovolníci mají za to, že jí někdo krutý nohy uřízl," sdělil agentuře AFP Sergej Gorškov, 33letý veterinář, který stojí za úspěšnou operací.

Taková zvířata jsou obvykle utrácena, ale krasnodarští ochránci zvířat udělali pro Moniku všechno, co bylo v jejich silách. Dobrovolníci zjistili všechny potřebné informace, vybrali peníze na protézy a spojili se s Gorškovem, který již dříve provedl stejnou operaci u dvou koček. Než fenku poslali do sibiřského Novosibirsku, cvičili s ní několik měsíců v bazénu, aby neztloustla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

21.11.2021 10:46
Chudák pes. Kdyby ho raději místo pseudohumanity někdo šetrně zastřelil.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.11.2021 11:07 Reaguje na
Těžko říct. Protože když jsou ty protézy správně udělané, pes potom normálně žije , má radost z pohybu atd.
Na takového poměrně malého psa by možná i stačily protézy z běžného pevnějšího plastu, které by šly vytisknout mnohem levněji na každé běžnější tiskárně.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

12.7.2023 21:49
To je skvělé, když se tiskne něco tak užitečného. Než jen plýtvat časem, energií a penězi na zbytečnosti. Taky máme 3D tiskárnu a až se na ní pořádně naučím, tak bych taky chtěla tisknout něco užitečného :-) . Zjistila jsem ale, že mám dost velkou spotřebu sklíček :-D . Už jsem si musela několikrát objednat nové sklo pro 3d tiskárnu z https://eshop.sharplayers.cz/sklo-pro-3d-tiskarny , tak nevím, jestli je to normální, nebo dělám něco špatně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist